Στα σκαριά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο “αναβίωσης” των “λαϊκών ομολόγων” για μικρούς αποταμιευτές. Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να ενισχύσει τους “μικρούς” αποταμιευτές των οποίων η αγοραστική τους δύναμη πλήττεται ισχυρά λόγω υψηλού πληθωρισμού και των οποίων οι καταθέσεις τους δεν αποδίδουν ουσιαστικά τίποτα. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ τις λεπτομέρειες του  σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου αυτού, θα εκδίδονται ομόλογα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μόνο οι μικρο – καταθέτες (φυσικά πρόσωπα) και η ελάχιστη τοποθέτηση θα αρχίζει από το ποσό των 1.000 ευρώ. Επίσης επισημαίνεται πως μέσω των τραπεζών θα γίνεται η διάθεση ενώ θα υπάρχει και “οροφή” στο ποσό αγοράς το ύψος της οποίας δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα.  Την ίδια στιγμή αναμένεται να υπάρχει περιορισμός για μια και μόνο τοποθέτηση με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Υπενθυμίζεται δε πως τον Ιανουάριο του 2008 ήταν η τελευταία φορά που εκδόθηκαν “λαϊκά ομόλογα”. Ήταν την περίοδο που ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 3% με 4% στη χώρα μας και που τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν σχεδόν 150 δισ. ευρώ στις καταθέσεις τους  ενώ τα 75 δισ. ευρώ  ήταν τοποθετημένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Σημειώνεται δε πως το παραπάνω ποσοστό του πληθυσμού αναμένεται να έχει και φέτος η χώρα μας.

Η διάθεση των νέων τίτλων του Δημοσίου

Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σχεδιάζεται να συμπέσει η διάθεση των νέων τίτλων του Δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσει οριστικά μια “μαύρη” περίοδο για την ελληνική αγορά ομολόγων που ξεκίνησε το 2010 και πλήρωσαν ακριβά αποταμιευτές της χώρας μας που είχαν αγοράσει κρατικούς τίτλους (κουρεύτηκαν 73%). Η απόδοση των νέων ειδικών αποταμιευτικών τίτλων θα διαμορφωθεί σε επίπεδο που θα καλύπτει με το παραπάνω το μέσο πληθωρισμό, προκειμένου να αναπληρώνονται οι εισοδηματικές απώλειες των νοικοκυριών.

Με βάση την πρόβλεψη για πληθωρισμό 2,4% του 2024 θα καταρτιστεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, ενώ το ελληνικό κράτος θα πληρώνει επιτόκιο μεταξύ  3,5% και 3,6%, καθιστώντας ελκυστικούς τους τίτλους, οι αποδόσεις των οποίων θα είναι σαφώς υψηλότερες και από τις προθεσμιακές καταθέσεις (κυμαίνονται έως 2,5% στην καλύτερη περίπτωση ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια).

Επίσης η νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ετοιμάζει την κατάργηση της φορολογίας του 15%  (που έχει ήδη ψηφιστεί) για όλους τους κρατικούς τίτλους, ακόμα και σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης στη δευτερογενή αγορά τίτλων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, σε πρώτη φάση θα γίνει μία περιορισμένη έκδοση ύψους 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον, ωστόσο  αυτό θα εξαρτηθεί από την ζήτηση που θα έχουν οι λαϊκοί τίτλοι από τα νοικοκυριά.

 

 

 

 


enikonomia.gr