Οι εικόνες από το διάστημα πάνω από τον φλεγόμενο Έβρο με τους καπνούς να είναι ορατοί, πλαισιώνουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες από drone σε ένα πύρινο μέτωπο 60 χιλιομέτρων.

Ένα 24ωρο μετά την τραγωδία με τους 18 μετανάστες που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς η μάχη παραμένει άνιση.

Σπίτια και αυτοκίνητα κατεστραμμένα ολοσχερώς, χιλιάδες στρέμματα δάσους παραδομένα στις φλόγες, πυροσβέστες εξαντλημένοι, ιδιοκτήτες σπιτιών σε απόγνωση με το λιμενικό να συνεχίζει τις διασώσεις με φόντο τις φλόγες και ένα τοξικό σύννεφο καπνού που απλώνεται σε όλο και μεγαλύτερη έκταση.

Τα πλάνα μέρα και νύχτα κόβουν την ανάσα. Ένα λεωφορείο που μεταφέρει στο μέτωπο της φωτιάς πυροσβέστες περνάει μέσα από τις φλόγες.

Για 5η μέρα παλεύουν με τις φλόγες

Ο κίνδυνος είναι ορατός και η ατμόσφαιρα αποπνικτική για όλους. Η αγωνία εναλλάσσεται με τον φόβο αλλά οι πυροσβέστες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να δώσουν τη μάχη που λόγω ανέμων μοιάζει άνιση, για ακόμα ένα βράδυ.

Το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή αποκαλύπτει αυτές τις σκηνές. Καμένη γη, περιουσίες που έγιναν στάχτη και το σχολείο του χωριού κατεστραμμένο.

Ο Έβρος καίγεται για 5η μέρα με τις φλόγες να κατακαίουν τα δάση και να σταματούν σε παραλίες.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο εκκενώθηκαν 16 οικισμοί με χιλιάδες κατοίκους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους και να μεταφέρονται στην Αλεξανδρούπολη. Πολλοί όμως παρέμειναν στα χωριά για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο στο δάσος της Δαδιάς και άρχισε πολύ γρήγορα να επεκτείνεται προς την Αλεξανδρούπολη.

Οι ισχυρότατοι άνεμοι έκαναν το έργο της κατάσβεσης δύσκολο από την πρώτη στιγμή. Με την πυρκαγιά να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη και να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της.

Νέο μήνυμα 112

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Κοίλα και Μελία της Αλεξανδρούπολης στάλθηκε στους κατοίκους το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8).

«Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Κοίλα και Μελία απομακρυνθείτε προς Φέρες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» γράφει η σχετική ενημέρωση.

Το πύρινο μέτωπο επεκτείνεται στην Ροδόπη

Τα μηνύματα από το «112» συνεχίζονται, με πέντε εστίες φωτιάς να έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο που κατευθύνεται προς την Ροδόπη.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύονται ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ξεκίνησαν να εφοδιάζονται για να κάνουν ρίψεις στα πύρινα μέτωπα.

Έρευνα για εντοπισμό στοιχείων για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στον Έβρο ζητά από τις εισαγγελικές αρχές της Αλεξανδρούπολης η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ενώ διέταξε και έρευνα και για τις βιαιοπραγίες κατά μεταναστών.




Πηγή