Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, η επιστημονική έρευνα συνοψίζει τους ψυχικούς παράγοντες σε δύο ομάδες. Σε μεμονωμένα περιστατικά εμπρησμών τότε γίνεται λόγος για πυρομανείς, οι οποίοι «με έναν καταναγκαστικό τρόπο και παρορμητικότητα βάζουν φωτιές».

«Είναι άτομα εξόχως αντικοινωνικά, εγκληματικές φυσιογνωμίες δηλαδή, που θέλουν να εκδικηθούν το σύστημα και την τοπική κοινωνία, γιατί νιώθουν αδικημένοι», είπε ο κος Παπαδημητριάδης.

Ωστόσο, όταν τα περιστατικά είναι πολλά περισσότερα, τότε πρόκειται για εμπρηστές, με τον ψυχίατρο να κάνει λόγο για «εξτρεμιστικές ή και τρομοκρατικές ενέργειες».

«Πρόκειται για άτομα που συνασπίζονται κάτω από μία ακραία ιδεολογία και μέσω του φόβου προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή και να προσελκύσουν τον πληθυσμό που νιώθει αδικημένο από την κυβέρνηση, το σύστημα ή τη ζωή του».

Τέλος, υπάρχει και το φαινόμενο του μιμητισμού, δηλαδή συμπεριφορές αντιγραφής πυρκαγιών που έχουν προκληθεί στο παρελθόν σε άλλα μέρη. Η έρευνα δείχνει πως το άτομο που προχωρά σε μία τέτοια πράξη συνήθως αισθάνεται πως αποκτά προσωπική δύναμη βλέποντας την έκταση που παίρνουν οι πυρκαγιές στην κοινωνία, αλλά και τα ΜΜΕ.


Πηγή