Για μία εφιαλτική εβδομάδα, αλλά και για μία δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες με αφορμή τις φωτιές σε Πάρνηθα και Αλεξανδρούπολη έκανε λόγο ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής ΝΔ.

Ιδιαίτερα, για την Πάρνηθα δήλωσε πως πρόκειται για την τρίτη φορά που πάει να καεί, ενώ στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε στον τραγικό θάνατο που βρήκαν δεκάδες μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς.

«Είχαμε απώλειες ανθρώπων. Εκεί είναι και μία ιδιαιτερότητα, όχι γιατί είναι μετανάστες», διευκρίνισε και στη συνέχεια εξήγησε: «Γιατί ενώ στάλθηκε 112 προς κάθε κατεύθυνση στα ελληνικά και στα αγγλικά, πήγαν εκεί που δεν έπρεπε, στο δάσος».

«Θέλω να πω στους συμπολίτες που αγωνιούν – γιατί είναι η περιουσία τους μπροστά στο μέτωπο της φωτιάς και πέρασαν δίπλα από αυτή – ότι γίνεται μία ηρωική μάχη από τον πρώτο αξιωματικό έως και τον τελευταίο πυροσβέστη», είπε.

«Το 2018 δεχτήκαμε χαστούκι με το Μάτι»

Από την άλλη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, αναφερόμενος στα 3.600 οργανικά κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα, με τους πυροσβέστες να φωνάζουν για νέες προσλήψεις.

«Οι φωτιές σβήνονται το χειμώνα και οι πλημμύρες αποτρέπονται το καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο λαϊκή σοφία, αλλά και επιστημονική κατάληξη πλέον, γιατί μένω άναυδος όταν ακούω εδώ και δύο ημέρες ότι το Αστεροσκοπείο της Αθήνας είναι παραγκωνισμένο από το πλημμελές οργανόγραμμα. Την επόμενη εβδομάδα η ελληνική Βουλή, που θα βρεθεί για το ζήτημα αυτό, μπορει και να πάρει νομοθετικές αποφάσεις που θα κοιτάνε το μέλλον», δήλωσε.

«Το 2018 δεχτήκαμε ένα χαστούκι ως πολιτεία με αυτό που συνέβη στο Μάτι και δράσαμε. Καταθέσαμε πρόταση νόμου για την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, συμπλήρωσε».

Ακόμη, ανέφερε πως το 112 και οι προσπάθειες εκκένωσης είναι σημαντικά βήματα, ωστόσο απουσιάζει ο εθνικός σχεδιασμό σε τρεις δράσεις: πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση.

«Θρηνούμε ανθρώπινες ζωές»

Η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην απώλεια των ανθρώπινων ζωών, κάνοντας λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης.

«Θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και δεν διαχωρίζουμε τι είδους άνθρωποι ήταν αυτοί, εάν ήταν πρόσφυγες ή κρυμμένοι στα δάση», δήλωσε.

Ακόμη, μίλησε για την εξάντληση των δυνάμεων – πυροσβεστών και εθελοντών – που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ τόνισε πως η οικολογική καταστροφή που έχει σημειωθεί στη χώρα μας είναι ανυπολόγιστη, καθώς πάνω από 1 εκατ. στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη.


Πηγή