Το αεροπλάνο πέφτει κατακόρυφα. Στην καμπίνα του βρίσκεται ο ιδιοκτήτης της «Βάγκνερ» Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο διοικητής του μισθοφορικού στρατού , ο υπαρχηγός του Ντμίτρι Ούτκιν, άλλοι πέντε συνεργάτες του και τρία μέλη πληρώματος.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι το αεροπλάνο, διαλύθηκε στον αέρα, ενισχύοντας τα σενάρια ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο ή ότι εξερράγη βόμβα στο εσωτερικό του.

Το ιδιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο χωριό Κουζένκινο, βόρεια της Μόσχας.

Κανάλι στο Telegram, που συνδέεται με τους μισθοφόρους, ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε και απέδωσε τον θάνατό του σε «προδότες της Ρωσίας».

Ένας μεγάλος φωτεινός σταυρός τοποθετήθηκε στο αρχηγείο της Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη. Ρώσοι πολίτες και Βαγκνερίτες αφήνουν λουλούδια.

Κι ενώ κάποιοι κλαίνε κάτω από τις μπαλακλάβες, άλλοι ορκίζονται εκδίκηση.

«Πολλοί αναρωτιούνται τι θα κάνει η ”Βάγκνερ” στην προκειμένη περίπτωση. Ένα μόνο σας λέμε: Ξεκινάμε. Να μας περιμένετε».

Σενάρια δολοφονίας του Πριγκόζιν

Μυστήριο καλύπτει τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους του 62χρονου Πριγκόζιν, μέχρι στιγμής προκρίνονται τρία πιθανά σενάρια.

Σενάριο 1: Το αεροσκάφος ενδέχεται να χτυπήθηκε από πύραυλο της ρωσικής αεράμυνας. Τέτοια συστήματα υπάρχουν στην περιοχή, καθώς 50 χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται ένα από τα σπίτια του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ πολύ κοντά υπάρχει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Σενάριο 2: Πιθανή έκρηξη μέσα στο αεροσκάφος και είναι το κυρίαρχο στα προσκείμενα στο Κρεμλίνο ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Λένε πως στο αεροπλάνο ενδέχεται να είχαν τοποθετηθεί ένας ή δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, ίσως σε κιβώτιο με μπουκάλια κρασί, και εξερράγησαν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Σενάριο 3: Θέλει τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να έχει σκηνοθετήσει τον θάνατό του και να διέφυγε στο εξωτερικό. Οι υποστηρικτές της θυμίζουν πως το 2018 είχε αναφερθεί πως σκοτώθηκε σε συντριβή αεροσκάφους στο Κονγκό, αλλά διαψεύσθηκε γρήγορα.

Ο Πούτιν δεν συγχωρεί

H τελευταία εμφάνιση του Πριγκόζιν ήταν πριν από 3 ημέρες σε ένα βίντεο που ίσως γυρίστηκε στην Αφρική και λέει:

«Δουλεύουμε. Η θερμοκρασία είναι πάνω από 50 βαθμούς, όλα είναι όπως μας αρέσει», είχε πει ο ίδιος.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Πούτιν ο οποίος είχε χαρακτηρίσει “πισώπλατη μαχαιριά” την ανταρσία του Πριγκόζιν τον περασμένο Ιούνιο και την πορεία των στρατευμάτων του προς τη Μόσχα.

-Μπορείτε να συγχωρείτε;

-Ναι. Αλλά όχι τα πάντα.

-Τι είναι αυτό που δεν μπορείτε να συγχωρέσετε;

-Η προδοσία.

Ουάσιγκτον και Κίεβο αρνούνται οποιοδήποτε ανάμιξη και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος ξεφορτώθηκε τον άσπονδο φίλο του Πριγκόζιν, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σε όσους τον αμφισβητούν μέσα στη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι ο Πούτιν ξεφορτώθηκε τον Πριγκόζιν.

«Δεν γίνονται πολλά στη Ρωσία χωρίς να τα ξέρει ο Πούτιν».

Τον Πούτιν δείχνει και το Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε: «Δεν έχουμε καμία σχέση. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιος έχει σχέση με αυτό».

Υποστηρικτές του Πριγκόζιν κυκλοφορούν αυτό το βίντεο στο οποίο ο Πριγκόζιν και το δεξί του χέρι Ούτκιν μιλούσαν για το θάνατο.

Την ώρα της συντριβής του αεροπλάνου ο Βλαντίμιρ Πούτιν βράβευε στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία, σε εκδήλωση στην πόλη Κουρσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος βρισκόταν μπροστά στην ορχήστρα, επισημαίνουν σχολιαστές παραπέμποντας στον χαρακτηρισμό «μουσικοί» που χρησιμοποιούν πολλοί όταν μιλούν για τη Βάγκνερ.


Πηγή