Από τις επτά το πρωί ώρα Ελλάδας, ραδιενεργά απόβλητα από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα πέφτουν στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού με έναν αγωγό ενάμιση χιλιόμετρο από την ακτή και τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό.

Η κρατική εταιρία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας που έδωσε στην δημοσιότητα τις εικόνες από την έναρξη της επιχείρησης, θα ρίξει στη θάλασσα σχεδόν 8 τόνους ραδιενεργού νερού τις επόμενες 17 ημέρες, στο πρώτο στάδιο του σχεδίου.

Τα επόμενα τριάντα χρόνια, θα απορριφθούν στη θάλασσα πάνω από χίλιοι τόνοι νερού με πυρηνικά απόβλητα, που είναι αποθηκευμένα σε μεγάλες δεξαμενές. Το νερό χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων που καταστράφηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011

Η Κίνα εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή στο σχέδιο της Ιαπωνίας όταν αυτό ανακοινώθηκε πριν από δύο χρόνια. Σήμερα χαρακτήρισε την ενέργεια «εγωιστική και ανεύθυνη» και ανέστειλε άμεσα την εισαγωγή προϊόντων αλιείας από την Ιαπωνία.

«Η απόρριψη από την Ιαπωνία μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού στη θάλασσα, μεταφέρει τον κίνδυνο πυρηνικής ρύπανσης σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Εξωτερικών Κίνας, Γουάνγκ Γουένμπιν.

Οι Ιάπωνες λένε ότι επεξεργάζονται τα απόβλητα ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειας να μην ξεπερνά τα 1.500 μπεκερέλ ανά λίτρο. Όμως δεν φιλτράρεται το τρίτιο, που είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Η συγκέντρωση είναι πολύ μικρή, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας που ενέκρινε το σχέδιο των Ιαπώνων.

Η ανακοίνωση ΔΟΕΑ

«Η επιτόπια ανάλυση που έγινε με ανεξάρτητο τρόπο επιβεβαίωσε ότι η συγκέντρωση της ραδιενεργής ουσίας τρίτιο βρισκόταν πολύ πιο κάτω από το όριο των 1.500 μπεκερέλ ανά λίτρο».

Διαδηλώσεις έγιναν στη Νότια Κορέα αφού υπάρχουν φόβοι πως η απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων στον Ειρηνικό επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή. Διαδήλωση έγινε και στο Τόκιο ενώ οι ψαράδες της Ιαπωνίας φοβούνται ότι τα ψάρια τους θα μείνουν απούλητα.


Πηγή