Μετά τις μαντήλες, η αμπάγια. Το παραδοσιακό μακρύ φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα και φορούν κάποιες μουσουλμάνες μαθήτριες μπαίνει στο στόχαστρο της γαλλικής κυβέρνησης λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία.

«Σας ανακοινώνω ότι αποφάσισα να μην επιτρέπεται πλέον η αμπάγια στα σχολεία. Όταν μπαίνουμε σε μια τάξη δεν πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε το θρήσκευμα των μαθητριών κοιτάζοντάς τες», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η αμπάγια, που φοριέται όλο και πιο συχνά από μαθήτριες στα σχολεία, παραβιάζει τους κοσμικούς νόμους της Γαλλίας.

Η αμπάγια δεν υπήρξε ποτέ σύμβολο του Ισλαμ, λέει το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας.

«Για εμένα η αμπάγια δεν είναι θρησκευτική ενδυμασία. Είναι ένα είδος μόδας. Ο υπουργός έπρεπε να ζητήσει τη γνώμη των θρησκευτικών αρχών για να γνωρίζει εάν πράγματι πρόκειται για θρησκευτικό ζήτημα», αντιπρόεδρος του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Λατρείας, Αμπντάλα Ζεκρί.

Το μέτρο έρχεται μετά από πολύμηνη δημόσια συζήτηση.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δοθούν ακριβείς οδηγίες στους επικεφαλής των σχολείων ώστε να εφαρμόσουν την απόφαση από τις 4 Σεπτεμβρίου, όταν ανοίγουν και πάλι τα σχολεία.

Αφγανιστάν

Την ίδια ώρα στο Αφγανιστάν η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απαγόρευσε στις γυναίκες να επισκέπτονται το εθνικό πάρκο Μπαντ – ε – Αμίρ, δημοφιλή προορισμό για οικογενειακές αποδράσεις.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον υπουργό Αρετής και Ηθών, είναι ότι οι γυναίκες δεν φορούσαν σωστά το χιτζάμπ τους όταν βρίσκονταν στο πάρκο.

Το τοπικό θρησκευτικό συμβούλιο ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν παράπονα ότι οι επισκέπτριες του πάρκου δεν ακολουθούσαν τους κανόνες.


Πηγή