Σχεδόν 24 ώρες έχουν περάσει από την αποκατάσταση της βλάβης στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας, που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση ή την καθυστέρηση πολλών πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια της χώρας.

Η ταλαιπωρία όμως δεν έχει σταματήσει και αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό τύπο 1.200 πτήσεις από και προς τη Βρετανία ακυρώθηκαν ενώ χιλιάδες άλλες καθυστέρησαν, δημιουργώντας χάος στα αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη και σύγχυση σε εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Κάποιοι περίμεναν με τις ώρες στις αίθουσες αναχώρησης… άλλοι εγκλωβισμένοι μέσα στα αεροπλάνα.

«Κάποιοι από την παρέα μας έπρεπε να έρθουν από το Γκάτγουικ απόψε, αλλά δυστυχώς δεν έχει πτήσεις μέχρι αύριο», είπε χαρακτηριστικά ένας επιβάτης.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάπερ, δήλωσε ότι θα χρειαστούν ημέρες για να αποκατασταθούν πλήρως τα δρομολόγια μετά το τεχνικό πρόβλημα το οποίο έπληξε τη δυνατότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσεων αναγκάζοντας τους ελεγκτές να τα εισάγουν χειροκίνητα.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε για χιλιάδες ανθρώπους με τα ταξίδια τους χθες. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι όταν ταξιδεύεις και ακυρώνονται πτήσεις», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Μαρκ Χάρπερ.

Οι αεροπορικές εταιρίες έκαναν ήδη τροποποιήσεις στα δρομολόγια τους ώστε να μεταφέρουν όσους περισσότερους ταξιδιώτες γίνεται. Κάτι που στην πράξη όμως αποδεικνύεται δύσκολο.

Όσο για τα αίτια της κατάρρευσης του συστήματος; Όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια απλή βλάβη, με κάποιους βέβαια να μην αποκλείουν και το χακάρισμα.


Πηγή