Το ημερολόγιο έγραφε 30/08/1992 και ο Μίκαελ Σουμάχερ ξεκίνησε και με την… βούλα την καριέρα του, παίρνοντας την πρώτη του νίκη στο Βέλγιο!

Για κάποιους δεν φαντάζει ιδιαίτερα μακρινή η έναρξη της μηχανοκίνητης πορείας στο κορυφαίο επίπεδο του αθλήματος για τον Σουμάχερ. Στην πραγματικότητα, μας χωρίζουν 32 χρόνια από το ντεμπούτο του Γερμανού και 31 από την πρώτη του νίκη.

Ο κατά πολλούς κορυφαίος οδηγός στην ιστορία της Formula 1, έκανε την πρεμιέρα του στο Βέλγιο, το 1991, αποσύροντας το μονοθέσιο της Jordan που οδηγούσε τότε μόλις στον πρώτο γύρο, λόγω προβλήματος με τον συμπλέκτη.

Την επόμενη χρονιά, στο ίδιο Grand Prix, ο Σουμάχερ οδηγούσε την Benetton Ford, έχοντας καταλάβει την τρίτη θέση στο Qualifying. Ωστόσο, η βροχή έκανε την εμφάνισή της φέρνοντας… τα πάνω κάτω! Λόγω των καιρικών συνθηκών, ο Γερμανός τότε rookie βγήκε εκτός πίστας, λίγο πριν εισέλθει στην 14η στροφή, στην θρυλική Στάβελοτ. Αργότερα, το οδόστρωμα της πίστας επέτρεπε στους οδηγούς να ρισκάρουν την αλλαγή σε silk ελαστικά και έτσι έγινε στο γκαράζ του Μίκαελ, στον 30ο γύρο.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ πανηγυρίζοντας την πρώτη του νίκη στην Formula 1, πλάι στον νικητή της δεύτερης θέσεις στο Βελγικό Grand Prix -και poleman των κατακτήριων δοκιμών στο Σπα-, Νάιτζελ Μάνσελ, το 1992. (AP Photo)

Με τον Νάιτζελ Μάνσελ να έχει την pole και τον Γερμανό πλέον να τον κυνηγάει, αφού ο δεύτερος Άρτον Σένα έχει μείνει πιο πίσω, ο Βρετανός αναγκάστηκε να μπει τρεις γύρους μετά τον Σουμάχερ στα pit της Williams Renault.

Αυτό, “άνοιξε” τις… πύλες του παραδείσου για τον νεαρό τότε πιλότο, που είδε πρώτος το πέσιμο της καρό σημαίας, για την παρθενική του νίκη, παρόλο που ο Νάιτζελ είχε πλησιάσει αρκετά μετά την αλλαγή ελαστικών του. Έτσι, για τον έπειτα 7ακις Παγκόσμιο Πρωταθλητή, άνοιξε ο “ατελείωτος” λογαριασμός νικών και ακόμα αργότερα τίτλων.

Επιμέλεια: Γιώτα Κουφού


ertsports.gr