Το σιρόπι αγαύης που προέρχεται από το χυμό του φυτού αγαύης (ένας τύπος κάκτου που προέρχεται από το Μεξικό), είναι ένα γλυκό, χρυσαφί σιρόπι. Και πλέον χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου.

Η γεύση του μοιάζει με μελάσα και, κατά κανόνα, όσο πιο σκούρο είναι το σιρόπι, τόσο πιο πλούσια είναι η γεύση.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι αγαύης;

Το σιρόπι αγαύης είναι περίπου μιάμιση φορά πιο γλυκό από τη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να πετύχετε την ίδια γλυκύτητα, ενώ χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα. Είναι ένα ευέλικτο και εύκολο στη χρήση σιρόπι και μπορεί να γλυκάνει ζεστά ροφήματα, κουάκερ και ψητά. Αλλά, θα χρειαστεί να μαγειρέψετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία όταν χρησιμοποιείτε αγαύη (μειώστε τη θερμοκρασία μαγειρέματος κατά περίπου 10 C).

Είναι υγιεινό το σιρόπι αγαύης;

Η αγαύη περιέχει λιγότερη γλυκόζη και ως εκ τούτου έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από την επιτραπέζια ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα απορροφά την αγαύη πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματος και ως αποτέλεσμα δεν οδηγεί σε ταχεία αύξηση της ινσουλίνης. Ωστόσο, η αγαύη περιέχει σημαντικά περισσότερη φρουκτόζη. Αν και αυτό της δίνει μια γλυκιά γεύση, η φρουκτόζη μεταβολίζεται διαφορετικά από τη γλυκόζη, καθώς διασπάται κυρίως από το συκώτι.

Η κατανάλωση υπερβολικής φρουκτόζης θεωρείται ότι ασκεί πίεση στο συκώτι και μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό. Επίσης αν συγκρίνουμε το σιρόπι αγαύης με άλλα γλυκαντικά που περιέχουν θρεπτικές ουσίες, όπως η μελάσα, το σιρόπι σφενδάμου, το μέλι, η ζάχαρη από χουρμάδες κ.ο.κ., φαίνεται ότι σύμφωνα με κάποιες μελέτες, το σιρόπι αγαύης, έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά. Γι αυτό και θα ήταν καλό να στοχεύσετε στη χρήση αγαύης σε μικρές ποσότητες και να αγοράζετε βιολογική, ακατέργαστη αγαύη αντί για την εξαιρετικά επεξεργασμένη έκδοση.

Η αγαύη έχει λιγότερο άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας λόγω του χαμηλού δείκτη GI, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη την καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα σας να την επεξεργαστεί.

 


Πηγή