Πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα η 4η Στρατιωτική Συνάντηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Yaşar Güler, δέχθηκε τον Πρέσβη Χάρη Λαλάκο, Γενικό Γραμματέα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και Σύμβουλο του υπουργού Άμυνας και τη συνοδευτική του αντιπροσωπεία ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Προσερχόμαστε στις συνομιλίες με την Τουρκία χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών οι οποίες συναντήθηκαν μετά από 2 χρόνια με το κλίμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να είναι όπως επεσήμανε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την Σχολή Εθνικής Άμυνας βελτιωμένο.

«Οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας και οποιαδήποτε σοβαρή ελπίδα για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας, 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να θεωρεί απολύτως δεδομένες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης, όπως επίσης και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου είναι χαρακτηριστικά του κλίματος.

«Κόκκινη» γραμμή με την Λάρισα αναφέρει η Χουριέτ ενώ η Γκιουντεμ επισημαίνει πως «Η άνοιξη στο Αιγαίο ξεκινάει στην Άγκυρα».

Το επόμενο σημαντικό βήμα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση συμφωνήθηκε να γίνει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.


Πηγή