Στη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας Ελλάδας – Τουρκίας που συνυπόγραψε με τον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανασκόπηση που ανάρτησε στο facebook.

«Πρόκειται για ένα πραγματικό άλμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά αν σκεφτούμε το οξυμένο κλίμα των προηγουμένων ετών, και δικαιώνει την επιλογή μας να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο, επιδιώκοντας με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα (και χωρίς αυταπάτες) να συνυπάρχουμε με τους γείτονές μας στη βάση όσων μας ενώνουν».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» με τίτλο «Δεν πρέπει να ξεχνάμε» αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Είναι καλοδεχούμενη η ηρεμία στο πεδίο και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβάλλει στην προοπτική μίας περαιτέρω βελτίωσης. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πολλές μετατοπίσεις ιστορικά στο εκκρεμές των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Οφείλουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι τόσο για το θετικό όσο και για το αρνητικό σενάριο».

Σε παρουσίαση βιβλίου στην Αλεξανδρούπολη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά:

«Γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα στον Κυπριακό Τύπου, η Τουρκία φέρεται να ξεκινά την κατασκευή ναυτικού σταθμού στο κατεχόμενο Μπογάζι της Αμμοχώστου.


Πηγή