Χάος

67 ημέρες από την αρχή του πολέμου και ο ισραηλινός στρατός δεν σταματά να σφυροκοπά όλη τη Λωρίδα της Γάζας χτυπώντας θέσεις της Χαμάς.

Μέλη της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου προσπαθούν να απεγκλωβίσουν όσους βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα των ισοπεδωμένων σπιτιών.

Στα νοσοκομεία της Γάζας, όπως το Αλ Ακσά, επικρατεί το απόλυτο χάος.

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνονται και οι χερσαίες επιχειρήσεις σε όλο το μήκος της Λωρίδας. Ισραηλινοί στρατιώτες δείχνουν τα όπλα που, όπως λένε, βρήκαν κάτω από τέμενος στην Τζαμπάλια.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού, που μετρά 105 απώλειες από την αρχή των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα, συναντήθηκαν στη Χαν Γιουνίς,  νότιο προπύργιο της Χαμάς, σε μια επίδειξη της προόδου των επιχειρήσεων έναντι της οργάνωσης.

«Τον αγαπώ αλλά…»

Ο Τζο Μπάιντεν έδειξε τη συμπαράστασή του στο Ισραήλ, δεν έκρυψε όμως τις διαφωνίες του στους χειρισμούς του Μπενιαμίν Νετανιάχου όσον αφορά στην προστασία των αμάχων.

«Γνωρίζω τον Μπίμπι εδώ και 51 χρόνια. Έχει μια φωτογραφία στο γραφείο του με εκείνον κι εμένα όταν ήταν νεαρό μέλος των ισραηλινών υπηρεσιών εδώ. Εγώ ήμουν 32 χρονών γερουσιαστής. Και έγραψα επάνω ‘σε αγαπώ αλλά δεν συμφωνώ με τίποτα από όσα λες’. Είναι το ίδιο σήμερα. Τον αγαπώ αλλά…».

Τη γεφύρωση των διαφωνιών δε βοηθά και η επιμονή του Μπενιαμίν Νετανιάχου να κρατήσει το Ισραήλ τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και μετά τον πόλεμο, κάτι με το οποίο έχει διαφωνήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σήμερα συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με θέμα τον πόλεμο στη Γάζα. Η παλαιστινιακή αποστολή ζητά από το σώμα του ΟΗΕ να διορθώσει την πορεία του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν κατάφερε να επικυρώσει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα μετά το αμερικανικό βέτο.


Πηγή