Την πόρτα του Αρείου Πάγου πέρασαν στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Οι δύο υπουργοί παρέδωσαν στην εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη ονόματα 200 σκληρών χούλιγκαν, όλων των ομάδων, που οργάνωναν και συμμετείχαν σε επεισόδια σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια.

«Ζητήσαμε εκ μέρους της κυβέρνησης την αναβάθμιση της παρακολούθησης της διαδικασίας, για να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών και περιστατικών που συνδέονται με αθλητική και οπαδική βία», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Μέσα στους μπλέ φακέλους που κρατούσαν οι δύο υπουργοί υπάρχουν στοιχεία από αναρτήσεις σε διαδικτυακά προφίλ που διαχειρίζονταν τα συγκεκριμένα άτομα, εικόνες μετά από επιθέσεις που φέρονται να είχαν συμμετοχή και μαρτυρίες θυμάτων τους.

«Έχουμε να κάνουμε με πραγματικά περιστατικά που αποδεικνύουν ότι η οπαδική βία συνδέεται διαχρονικά και με πρόσωπα, ξεπερνά πολλά πράγματα και έρχεται σήμερα να μπει και το στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης», είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

Τι θα καταθέσει ο 18χρονος στον ανακριτή

Όλα αυτά με φόντο τα τελευταία επεισόδια στου Ρέντη όπου 18χρονος ο οποίος έχει συλληφθεί και ομολογήσει, εκτόξευσε ναυτική φωτοβολίδα σε ευθεία βολή τραυματίζοντας βαρύτατα υπαρχιφύλακα των ΜΑΤ που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

«Εύχομαι ο άνθρωπος να γίνει καλά και να επιστρέψει στην οικογένειά του. Δεν τον ήξερα και δεν ήθελα να του κάνω κακό. Ζητώ συγγνώμη», δήλωσε ο 18χρονος.

Ο 18χρονος, που θα απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, μέσω του δικηγόρου του δηλώνει φοβισμένος.

Για την ώρα πάντως εκείνος που φέρεται να προμήθευσε τον 18χρονο με τη ναυτική φωτοβολίδα και να έδωσε στα άτομα το σύνθημα για την επίθεση παραμένει άφαντος. Οι αστυνομικοί έχουν σκιαγραφήσει το προφίλ του και θεωρούν θέμα χρόνου τη σύλληψή του.

«Αφού βγήκαμε εκτός γηπέδου, ένας άνδρας με full face μου έδωσε μία ναυτική φωτοβολίδα, προτρέποντάς με να τη ρίξω προς το μέρος των Αστυνομικών. Μου είπε «Πάρτη αυτή εδώ, βγάλε το καπάκι που έχει από πίσω, τράβα το σχοινί και στόχευσε τους μπάτσους». Δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν. Δεν έχω εμπειρία από επεισόδια. Δεν είμαι οργανωμένος οπαδός. Δεν ήθελα η φωτοβολίδα να χτυπήσει τον αστυνομικό», ανέφερε ο 18χρονος στους αστυνομικούς.

Ο ρόλος του 26χρονου

Στα γραφεία της ασφάλειας μετά από αξιοποίηση πληροφοριών προσήχθη το μεσημέρι του Σαββάτου και ένας 26χρονος που εξετάζεται για την εμπλοκή του στα επεισόδια.

Μάλιστα παρουσία εισαγγελικού λειτουργού έγινε έρευνα στο σπίτι του με τους αστυνομικούς να παίρνουν και από εκείνον δείγματα dna πυρίτιδας και αποτυπωμάτων που εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας.

Ο 26χρονος, που είναι μάνατζερ γνωστού τράπερ, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του με τα επεισόδια.

«Δεν έχω καμία σχέση με τον τραυματισμό του αστυνομικού. Είχα πάει στο γήπεδο πριν την έναρξη των επεισοδίων προκειμένου να μεταφέρω τα πανό που θα έμπαιναν στις εξέδρες. Έφυγα πριν αρχίσουν τα επεισόδια», είπε ο 26χρονος.

Οι αξιωματικοί της ασφάλειας αναφέρουν ότι δεν θα σταματήσει η έρευνα μέχρι να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν όσοι πήραν μέρος στα επεισόδια το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Περνούν από κόσκινο αποτυπώματα, DNA και βίντεο από το βράδυ των επεισοδίων, ενώ έχουν ζητηθεί και άρσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών για τουλάχιστον 18 πρόσωπα που φέρεται να έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο.

Τι περιλαμβάνουν οι φάκελοι για την οπαδική βία

Οι υπουργοί Οικονόμου και Βρούτσης ζήτησαν ποινική αναβάθμιση της έρευνας, ενώ έδωσαν στις δικαστικές αρχές λίστα με τουλάχιστον 200 άτομα που φαίνεται να συμμετείχαν σε επεισόδια που έχουν σημειωθεί σε διάφορους αγώνες.

Παράλληλα, έχουν στείλει φάκελο με υποθέσεις οπαδικής βίας του τελευταίου έτους, αλλά και στοιχεία για πρόσωπα που δεν εμπλέκονται μόνο σε περιστατικά οπαδικής βίας, αλλά και άλλες υποθέσεις του κοινού ποινικού κώδικα.

Οι αστυνομικοί «ξεσκονίζουν» τα βίντεο από την επίθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται τα αποτελέσματα από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την έρευνα.


Πηγή