Η Ελλάδα στηρίζει ειλικρινά την προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων, αλλα ειδικά για την Αλβανία δεν πρόκειται να ανάψει πράσινο φως αν δεν λυθεί πρώτα το θέμα Μπελέρη, ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλβανό ομόλογο του στις Βρυξέλλες.

«Το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και στον διάλογο που είχε με τον ίδιο τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα είχε τοποθετηθεί νωρίτερα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς:

«Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».

Πάντως επιδίωξη της ηγεσίας τη ΕΕ είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσο πιο σύντομα γίνεται.

Η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού είναι ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι σε αυτό τη ευρωπαϊκό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε με έμφαση την ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια για μεταναστευτικό και για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

«Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. H Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, ενώ για την ευρωπαϊκή διεύρυνση τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας.

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Συνεπώς όπως όλα δείχνουν το βέτο της Ογγαρίας ξεπεράστηκε. Ωστόσο, αυτό συνέβη με μία θεσμική αναδίπλωση, την ώρα της ψηφοφορίας ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, επέλεξε να βγει εκτός της αίθουσας. Έτσι απείχε της ψηφοφορίας.

Κυβέρνηση: Η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου

Στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα υπάρχει μια διαρροή από την πλευρά του Αλβανού Πρωθυπουργού που αναφέρει ότι η υπόθεση Μπελέρη δεν μπορεί να συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Η διαρροή αυτή έφερε την αντίδραση της Αθήνας, όπου σχολίασε ότι δεν είναι προσωπικό το ζήτημα και επανέλαβαν ότι η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου.


Πηγή