Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων ανακοίνωσες και αύξηση της αποζημίωσης των υπερωριών και των εφημεριών κατά 20% για γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ.

Το 41% δεν είναι λευκή επιταγή, ανέφερε από το βήμα της αίθουσας γερουσίας ο Στέφανος Κασσελάκη μιλώντας νωρίς το πρωί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ποσοστό αυτό έχει πήλινα πόδια. Η ακρίβειά με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκης εξελίσσεται σε ένα μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος, αλλά από κάτω προς τα πάνω», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα ανέβηκε πολύ ψηλότερα. Το είπαν κυρίως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν στις τελευταίες εκλογές δίνοντας μια ακόμη εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ΝΔ», είπε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Σφοδρή κριτική για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνηση, που κρατά σε ομηρία τους αδύναμους οπως είπε, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή και το καλάθι των Χριστουγέννων.

«Έχει αναγάγει ο κ. Μητσοτάκης τον πληθωρισμό και κρατική κερδοσκοπία σε βασικό όργανο πολιτικής, κρατώντας σε ομηρία τους φτωχότερους Έλληνες και τη μεσαία τάξη», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο προϋπολογισμός που καταθέσατε εκφράζει γνήσια τη μια γραμμή αυτή των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των αναγκών του λαού. Είναι άδικος ταξικός αντιλαϊκός», είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Για να πετύχει ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η ΝΔ να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το ΑΕΠ. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει. Διότι ό,τι ξεπουλήσατε, ξεπουλήσατε», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Και από τη ανάγνωση των αριθμών αλλά και με αυτά που άκουσα από τους προλαλήσαντες κυρίως της ΝΔ κάποια στιγμή νόμιζα ότι βρισκόμουν στο κοινοβούλιο της Ελβετίας», είπε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης στην επίσημη πρώτη εμφάνισή του σε συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή ανέπτυξε τις προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Αριστεράς με βασικό πυλώνα το αναπτυξιακό κράτος για μια πολιτική με χαρακτήρα κατ’ επείγοντος.

«Φιλοδοξεί να εμπνεύσει αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Και αυτοί έχουν όνομα. Είναι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι οι εργαζόμενοι σε επισφάλεια, είναι οι επιστήμονες οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες», δήλωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες που προβλέπονται για το 2024 στον προϋπολογισμό.

«Δεν μας πτοούν αυτά τα σχόλια. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε μνημόνια και σε χρεωκοπία που εσείς δημιουργήσατε, ξεκίνησε το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F16, κάναμε τις διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες και το πρόγραμμα παραλαβής των υποβρυχίων 214», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη κυβέρνηση να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης ολοκληρώνεται η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024.

Την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής πως άμεσα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, θα τεθεί σε διαβούλευση με στόχο να έχει ψηφιστεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο τον Ιανουάριο του 2024.

Οι αλλαγές του νέου προϋπολογισμού

Το MEGA αποκαλύπτει ποιοι είναι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του νέου προϋπολογισμού.

Οι κερδισμένοι:

– 2 δις. € παροχές και ελαφρύνσεις

– Έρχευαι αύξηση κατά 6,5%στους μισθούς 660.000 δημοσίων υπαλλήλων

– +3% αύξηση σε 1.800.000 συνταξιούχους

– +90-240 € όφελος για 1,34 εκατ. μισθωτούς με παιδιά από αύξηση αφορολόγητου

– 10% ΕΝΦΙΑ για 1 εκατ. ασφαλισμένες κατοικίες

Οι χαμένοι:

– +6,2 δις. επιπλέον φόροι

– +552 εκατ. € επιπλέον φόροι ελεύθερων επαγγελματιών

– 24% ΦΠΑ από 13% για αναψυκτικά και ροφήματα που σερβίρονται


Πηγή