Για τον τρόπο που θα λυθεί το θέμα της έλλειψης  εργατικών χεριών στη χώρα μας εξήγησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.« Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με διακρατικές συμφωνίες που ήδη επεξεργαζόμαστε- μιλάμε για χώρες όπως με τις Φιλιππίνες, Μολδαβία, Αρμενία – όπου έκανα τη πρώτη συζήτηση με τον Aρμένιο Πρωθυπουργό προχθές, με την  Ινδία και το Βιετνάμ» επεσήμανε.

Όπως είπε, «το έλλειμα εργατικών χειρών στην ελληνική οικονομία είναι οριζόντιο και παντού. Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα θεσμικός εκπρόσωπος κλάδου είτε είναι ο ΣΕΒ  από τη βιομηχανία είτε είναι ο ΣΕΤΕ από τον τουρισμό είτε είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες είτε είναι φυσικά αγροτικοί συνεταιρισμοί που να μην έρχονται στο υπουργείο με αιτήματα ο καθένας τους από δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες κλήσεις».

Για την τροπολογία των μεταναστών

Για τη νέα τροπολογία αναφορικά με την άδεια παραμονής για εργασία των μεταναστών, ο κ. Γεωργιάδης είπε:  «Η εκτίμηση των 30 χιλιάδων ανθρώπων που γράφει μέσα η τροπολογία στην αιτιολογική της έκθεση βγαίνει ως εξής: Σήμερα η ρύθμιση -που ισχύει από το 2014- δίνει το δικαίωμα όταν κάποιος  έχει εισέλθει παράνομα και έχει συμπληρώσει 7 χρόνια  βεβαίας διαμονής στην Ελλάδα να κάνει αίτημα και να πάρει νόμιμη άδεια διαμονής και εργασίας πάγια -όχι συνδεόμενη με την εργασία.

Αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν κάθε χρόνο τέτοιου είδους αίτηση – που συμπληρώνουν 7 χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι  είναι 6 έως 8 χιλιάδες τον χρόνο. Άρα πηγαίνοντας από τα 7 χρόνια στα 3- one off – άπαξ για μια φορά μόνο για όσους έχουν έρθει στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Νοεμβρίου 2023,  και όχι γενικά από εδώ και μπρος. Από την 1η Δεκεμβρίου όσοι έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια θα πάνε στα 7 χρόνια. Δεν είναι ούτε νομιμοποιήσεις ούτε ελληνοποιήσει », σημείωσε και πρόσθεσε πως  «στην πραγματικότητα αυτοί θα είναι λιγότεροι».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν ο μετανάστης θα πρέπει να έχει λευκό μητρώο για να πάρει την άδεια.  Απάντησε «ναι» και πρόσθεσε πως «η διάταξη προβλέπει πως ο μετανάστης -που δεν θέλει να είναι λαθρομετανάστης, αλλά θέλει να γίνει νόμιμος μετανάστης θα πηγαίνει στην πλατφόρμα του υπουργείου της Μετανάστευσης και θα καταθέτει το πραγματικό του διαβατήριο και τη σύμβαση εργασίας με τον εργοδότη που θέλει να τον προσλάβει. Η Γενική γραμματεία θα ελέγχει την πλαστότητα διαβατηρίου του μετανάστη και θα του ζητάει το ποινικό μητρώο του από τις ελληνικές αρχές, αλλά και από τις αρχές της χώρας  από όπου θα προέρχεται. Με τη σύμβαση ο μετανάστης δεν θα έχει πρόβλημα. Η σύμβαση πια συνδέεται με το ΕΡΓΑΝΗ. Συνδέουμε το ΕΡΓΑΝΗ με την πλατφόρμα και θα φαίνεται αυτομάτως εάν η σύμβαση  του μετανάστη θα είναι ενεργή. Και εάν χάσει τη σύμβαση και μείνει 1 μήνα άνεργος, τότε θα  χάνει την άδεια. Εάν δηλαδή φύγει από την μια δουλειά θα πρέπει να βρει άλλη».

 


enikonomia.gr