Σήμερα το απόγευμα θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Ecofin μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα περιληφθούν στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το οποίο θα ισχύσει το 2024.
Σημειώνεται δε πως υπάρχουν διαφωνίες για τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου κυρίως μεταξύ Ιταλίας, Γερμανίας και της Γαλλίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η Γερμανία επιμένει σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους ενώ αυτό δεν συμφέρει τις χώρες που έχουν υψηλό χρέος όπως την Ιταλία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Φαίνεται πως οι απόψεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για μείωση του χρέους, ήτοι 1% του ΑΕΠ και του ελλείμματος συγκλίνουν.
Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει θέσει πιο υψηλούς στόχους από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες του Προγράμματος Σταθερότητας της περιόδου 2023-2026 και θα επιδιώξει οι αμυντικές δαπάνες της χώρας να εξαιρεθούν από τον κανόνα του ελλείμματος και το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ισχύσει από το 2024. Ο στόχος είναι οι καταβολές των εξοπλιστικών προγραμμάτων να μην λαμβάνονται υπόψη στο όριο ελλείμματος 3% του ΑΕΠ.
Μάλιστα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα μπορεί να διαχειριστεί τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο καθώς φαίνεται πως υπάρχει συνεννόηση σε αυτό το πεδίο. Σημειώνεται δε πως οι αμυντικές δαπάνες διαμορφώνονται στα 6,1 δισ. ευρώ για το 2024 από 5,7 δισ. ευρώ που είναι το 2023 και πως το συνολικό κόστος για τον εξοπλισμό περί ‘Αμυνας του επόμενου έτους θα πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2024. Και αυτό θα δυσχεραίνει την προσπάθεια διασφάλισης πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω από 2%, ήτοι 2,1% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται για το 2024 από 1,1% του ΑΕΠ το 2023
Τι έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής
Το κείμενο που συμφωνήθηκε μέχρι στιγμής ορίζει ετήσια μείωση 1% του χρέους για τις χώρες που υπερβαίνουν τα επίπεδα του 90% ως προς το ΑΕΠ και 0,5% για εκείνα τα κράτη μέλη των οποίων το χρέος κυμαίνεται μεταξύ 60% και 90% του ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: τίθεται στόχος για έλλειμμα 1,5% για την πρώτη περίπτωση και 2% στη δεύτερη περίπτωση. Η Κομισιόν θα εξετάσει τις δαπάνες και θα καθορίσει πως οι χώρες δεν θα συσσωρεύουν ετήσιες αποκλίσεις μεγαλύτερες από 0,5% ή 0,75% κατά την τετραετή περίοδο προσαρμογής. Αν όμως υπάρξει υπέρβαση αυτών των ορίων, τότε η Κομισιόν θα κινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
Πάντως εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί του θέματος, τότε ενδέχεται να γίνει εντός Ιανουαρίου 2024 και δεύτερη συνεδρίαση έκτακτου Ecofin προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόταση που θα οδηγηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον ίδιο μήνα και να ληφθεί η οριστική απόφαση
enikonomia.gr