Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Πανεπιστημίου του Καρόλου. Στη Σχολή Τεχνών κυματίζουν μαύρες σημαίες, οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα.

Μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων παρουσία προέδρου και υπουργών

Στον καθεδρικό ναό της Πράγας τελέστηκε λειτουργία για τους 14 ανθρώπους που σκότωσε ο Ντέιβιντ Κόζακ. Ανάμεσα στο πλήθος ο πρόεδρος της χώρας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

«Πρέπει να τα σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό εξαρτάται από τον καθένα μας, όχι μόνο από τους πολιτικούς ή από το πόση ασφάλεια έχουν τα πανεπιστήμια», είπε ο πρόεδρος της τσεχικής Βουλής.

Ανάμεσα στα θύματα είναι η Λένα Χλάβκοβα, επικεφαλής του τμήματος μουσικών επιστημών, ο Γιαν Ντλασκ καθηγητής Γερμανικών, η πρωτοετής φοιτήτρια Λούσι Σπιντλέροβα και η Μαγκνταλένα Κρίστκοβα, φοιτήτρια φιλολογίας.

Στον 4ο όροφο οι περισσότεροι νεκροί

Ο Κόζακ σκότωσε τους περισσότερους στον τέταρτο όροφο. Όπως λένε φοιτητές που γλίτωσαν,  ήταν ο «όροφος παγίδα», επειδή δεν είχε έξοδο διαφυγής.

Όσοι βρίσκονταν εκεί είχαν μόνο δύο επιλογές: Να κλειδωθούν μέσα στις αίθουσες και τις τουαλέτες ή να δραπετεύσουν από το παράθυρο.

«Βρισκόμασταν στον τέταρτο όροφο και ήμασταν τυχεροί που υπήρχε μια στέγη πίσω από την αίθουσα. Ανεβήκαμε πάνω και συρθήκαμε στη γωνία πάνω στο περβάζι. Υπήρχε ένα μπαλκόνι από κάτω. Περιμέναμε εκεί για αρκετή ώρα, αλλά μετά καταλάβαμε ότι μας είχε ακολουθήσει και εκείνος και έτσι πηδήξαμε στο κάτω μπαλκόνι», δήλωσε φοιτήτρια.

Το περιβάλλον του δράστη, τον χαρακτηρίζει ως έναν «ακοινώνητο άνθρωπο», που δεν είχε προσωπική ζωή και έδειχνε να μισεί τους ανθρώπους. Τσεχικά μέσα αναφέρουν ότι ο 24χρονος έκανε μαθήματα αυτοάμυνας.

Ο δάσκαλος της σχολής είπε ότι είχε σταματήσει πριν από τρεις μήνες.

Μαρτυρίες Ελλήνων που βρέθηκαν στην Πράγα

Έλληνες τουρίστες που βρέθηκαν στην Πράγα μίλησαν στο MEGA και τον Γιάννη Χαραμίδη.

«Θα περνούσαμε για να πάμε στο ξενοδοχείο και τελικά αλλάξαμε τα σχέδια τυχαία για να πάμε στην άλλη πλευρά της πόλης και εν τέλει δεν περάσαμε αλλά αν περνούσαμε θεωρώ ότι θα ήμασταν εκείνη την ώρα μπροστά σε όλο το σκηνικό», ανέφερε μία τουρίστρια.

«Όσο πλησιάζαμε προς τα εδώ, αφού από τύχη δεν περάσαμε από το σημείο ενώ τα σχέδιά μας ήταν από εδώ, είδαμε κορδέλες, ρωτήσαμε έναν αστυνομικό τι συμβαίνει και μέχρι και οι ίδιοι δεν γνώριζαν τι είχε γίνει εκείνη τη στιγμή, επομένως καταλαβαίνετε τι σύγχυση επικρατούσε, απλά προσπεράσαμε το σημείο, αλλά έβλεπες και στη συνέχεια πως ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος, όλοι τα είχαν χάσει, ήταν σαστισμένοι», είπε ένας τουρίστας.

Μετά την  τραγωδία τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στις πλατείες, τα δημόσια κτίρια και τα εμπορικά κέντρα της Πράγας, που είναι γεμάτη από τουρίστες την περίοδο των Χριστουγέννων.


Πηγή