Νέα διαφοροποίηση από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικρίνει την επιλογή της αποχής στην ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που υπέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως  αξιοπρεπή στάση για τους διαφωνούντες βουλευτές.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η κοινωνία έχει ξεκάθαρη άποψη και ο ίδιος θα τοποθετηθεί στη Βουλή.

«Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;».

«Σε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη ένδειξη δειλίας,  καλεί τους βουλευτές του σε αποχή από την ψηφοφορία! Για τη στάση του αυτή τον εγκαλεί δημόσια και ανοιχτά ο πραγματικός   ηγέτης της ακραίας  δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του Αντώνης Σαμαράς!», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφωνούντες της ΝΔ

Φαίνεται πως είναι δεκάδες οι διαφωνούντες στη ΝΔ που σήμερα τουλάχιστον, λένε πως θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν.

Μεταξύ αυτών είναι:

-Μάκης Βορίδης

-Γιάννης Κεφαλογιάννης

-Ευριπίδης Στυλιανίδης

-Βασίλης Γιόγιακας

-Κώστας Καραγκούνης

-Μάξιμος Χαρακόπουλος

-Άννα Καραμανλή

-Θάνος Πλεύρης

-Ανδρέας Κατσανιώτης

-Μίλτος Χρυσομάλλης

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τελικά οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές θα το υπερψηφίσουν χωρίς να τίθεται κανένα θέμα για την κυβέρνηση.

«Μα δεν διακυβεύεται η πορεία της κυβέρνησης. Σίγουρα είναι σημαντικό να ψηφιστεί και είναι σημαντικό να ψηφιστεί από τους περισσότερους δυνατό βουλευτές, γιατί εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό θέμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Είμαι υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά κατά της τεκνοθεσίας. Αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός με κάλυψαν», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης.

Κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών τάσσεται ο Νότης Μηταράκης ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι είναι υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών

«Εγώ διαφωνώ όταν ερχόμαστε και ορίζουμε ότι είναι το ίδιο ως άποψη γάμου είτε είσαι ετερόφυλος, είτε ομόφυλος, η διαφορετικότητα έρχεται ως κανονικότητα. Εκεί διαφωνώ επί της αρχής».

Δευτέρα και Τρίτη ο Άκης Σκέρτσος που θα είναι και ο εισηγητής του νομοσχεδίου, θα κάνει «μασάζ» στους βουλευτές της ΝΔ, εξηγώντας τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση.

Αναταράξεις και στην αντιπολίτευση

«Το νομοσχέδιο θα περάσει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ», λέει ο Στέφανος Κασσελάκης κάνοντας γνωστό ότι εν αντιθέσει με τους βουλευτές της ΝΔ, οι δικοί του βουλευτές θα ψηφίσουν με κομματική πειθαρχία.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την κομματική πειθαρχία.

«Θα το ψηφίζαμε όλοι και όλες. Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας το άκουσα από την τηλεόραση, οπότε δεν έχω να σας πω κάτι», είπε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας.

«Εγώ διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής, Γιάννης Σαρακιώτης.

Ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής 12/1 στην εκπομπή LIVE NEWS του MEGA, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, δήλωσε πως δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία και δεν θα διαγραφεί κανείς.

«Και αυτοί που θεώρησαν ότι μίλησε για ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε κάτι που δεν είναι σχέδιο νόμου κυβέρνησης, είναι λάθος αυτών που το αντιλήφθηκαν ως τέτοιο. Δεν θα διαγραφεί μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για νομοσχέδιο που θα φέρει η ΝΔ».

Και στο ΠΑΣΟΚ, παρότι η Χαρίλαου Τρικούπη τονίζει ότι επί της αρχής συμφωνεί, υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν.

«Θα τα δούμε στη Βουλή, επί της αρχής κι εγώ είμαι στο όχι», είπε ο βουλευτής, Σταύρος Μιχαηλίδης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι σε θέματα δικαιωμάτων παραδοσιακά η ΝΔ ψηφίζει χωρίς κομματική πειθαρχία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση καθεμιάς και καθενός.

«Ουδέν σχόλιο» από το Μέγαρο Μαξίμου στα «καρφιά» Σαμαρά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, πριν καταψηφίσει θα ανέβει στο βήμα της Βουλής και θα μιλήσει για το νομοσχέδιο αλλά και τις πτυχές που έχει σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο θέμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολιάζει τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς αλλά λένε πως ως πρώην  πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Αυτό το οποίο λένε όμως, τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του ζήτησε από τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν ντο νομοσχέδιο και ανέφερε το θέμα της αποχής ως μία διαφορετική στάση.


Πηγή