Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στο εάν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Δεν έχουμε δει ούτε μια γραμμή γι΄αυτό το νομοσχέδιο. Ο κ. Κασσελάκης προτάσσει την ελευθερία, τα δικαιώματα των πάντων.  Ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι όταν θα έρθει το νομοσχέδιο θα επιβάλει κομματική πειθαρχία. Θα εκφραστεί ο κάθε βουλευτής επί του διαδικαστικού και αν κριθεί αν δεν είναι θέμα συνείδησης, και αν ικανοποιεί αυτό το νομοσχέδιο. Η συλλογική στάση μας θα καθοριστεί από το συνολικό νομοσχέδιο. Εάν κάποιος απέχει ή καταψηφίσει θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους. Ο κ. Κασσελάκης θέλει η στάση μας απέναντι στο νομοσχέδιο είναι να είναι ξεκάθαρη και ενιαία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Ανδρουλάκης που υποτίθεται ότι παρακολουθείτο, δεν έκανε μήνυση σε αυτούς που τον παρακολουθούσαν. Που να τολμήσει να επιβάλει κομματική πειθαρχία η ΝΔ με την Εκκλησία απέναντί του», συνέχισε η κ. Τζάκρη.

Ο κ. Λοβέρδος μίλησε για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και για τις διαφωνίες στο κόμμα.

«Έχω την εντύπωση πως ο πολιτικός γάμος των ομοφυλοφίλων να φέρει “πολιτικά διαζύγια στα κόμματα”. Για τον νόμο αυτόν δεν τίθεται κομματική πειθαρχία. Ο κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να ψηφίσει κατά συνείδηση. Οι υπουργοί που είναι βουλευτές έχουν υποχρέωση να ψηφίσουν υπέρ των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Εάν δεν τους αρέσει, μπορούν να παραιτηθούν από υπουργοί και να ψηφίσουν κατά συνείδηση ως υπουργοί. Υπουργός δεν έχει δικαίωμα αποχής, αυτή είναι η δική μου άποψη», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Και συμπλήρωσε: «Σέβομαι τις ενστάσεις του κόσμου και της Εκκλησίας. Δεν συνέστησε αποχή ο πρωθυπουργός. Εγώ προσωπικά εάν ψήφιζα κατά θα πήγαινα να ψηφίσω. Είναι καλό να συμμετέχουμε».

Με τη σειρά του τοποθετήθηκε και ο κ. Δουδωνής.

«Ακόμα και αν υπάρχει κομματική πειθαρχία δεν μπορεί να μην υπάρχει υπουργική πειθαρχία. Θα είσαι υπουργός και δεν θα ψηφίζεις νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής σου και θα παραμένεις υπουργός; Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μην έχει κομματική πειθαρχία, αλλά να βάλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κομματική πειθαρχία στα στελέχη τους. Στο κόμμα μας είναι ο πολιτικός γάμος, είναι μια πάγια θέση μας και η τεκνοθεσία. Η αντιπολίτευση θα ακολουθήσει στάση αρχών. Το ΠΑΣΟΚ και εγώ θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο», σημείωσε.


Πηγή