Στην καθιερωμένη κυριακάτικη επικοινωνία του με τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται στο θέμα του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια εμφανιζόμενος καθησυχαστικός απέναντι στην κοινωνία, την ώρα όμως που στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεκάδες υπουργοί αλλά και στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν δημόσια από διαφωνία έως και σκεπτικισμό.

«Πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών».

Διήμερο «μασάζ»… στους  «γαλάζιους» βουλευτές

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται αισιόδοξο ότι με τις εξηγήσεις που θα αρχίσουν να δίνονται από τη Δευτέρα στο Μοσχάτο, οι βουλευτές της ΝΔ θα αρχίσουν να κινούνται πλειοψηφικά προς το ναι όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας.

«Σαφώς δεν μπαίνει κομματική πειθαρχία, γιατί έχει να κάνει με θέματα συνείδησης και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπαίνει στα θέματα συνείδησης κομματική πειθαρχία», δήλωσε η Γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα.

«Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου μέχρι να ενημερωθώ πλήρως. Γιατί όπως σας είπα είναι πάρα πολλές οι πτυχές αυτού του ζητήματος και δεν θέλω να είμαι πρόχειρος για ένα θέμα που είναι βαθιά κοινωνικό, συνειδησιακό για πάρα πολύ κόσμο», είπε ο βουλευτής ΝΔ, Στέλιος Πέτσας.

Ο Άκης Σκέρτσος θα είναι εκείνος που θα καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο και θα ξεκινήσει την ενημέρωση και συζήτηση με τους βουλευτές της ΝΔ τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, οι βουλευτές θα χωριστούν σε δύο ομάδες για να ενημερωθούν. Θα συμμετέχουν ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Παύλος Μαρινάκης και η Μαρία Συρεγγέλα.

Στόχος του Μέγαρου Μαξίμου είναι να ψηφιστεί από όλο το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο.

Τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Το προεδρικό άδειασμα Κασσελάκη στον Παύλο Πολάκη και το τηλεφώνημα μέσω τρίτου με την υπόνοια της διαγραφής του υπαρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλών ζευγαριών έριξε βαριά σκιά στην ΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις κλειστές πόρτες της ΚΕ επανήλθε αυτή τη φορά, όμως, για να εκτονώσει την επικείμενη ρήξη με το νούμερο 2 της Κουμουνδούρου.

«Και εγώ αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δεν θα ήμουν στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η διαφοροποίηση Πολάκη στο ζήτημα είναι η κορυφή του παγόβουνου με την Κουμουνδούρου να επιμένει ότι η ΚΟ θα είναι συμπαγής στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Μη μεταφέρουμε το ζήτημα από εκεί που υπάρχει πρόβλημα στη ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ειπώθηκαν κάποια πράγματα. Θα δούμε τι θα φέρει», είπε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Ζύμωση» στη Χαριλάου Τρικούπη

Την ίδια ώρα, η στάση των βουλευτών Λέσβου και Χίου του ΠΑΣΟΚ εξελίσσονται σε πονοκέφαλο για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης επιμένει στη θέση του κατά της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια καλώντας να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ερντογάν στην Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό.

«Το πρότυπο του παιδιού θα είναι το ομόφυλο, θα τα οδηγήσουμε στην ομοφυλοφιλία. Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν πρόκειται να μας αυξήσουν τον πληθυσμό. Να το κάνουμε όπως ο Ερντογάν, που είπε κάθε Τουρκάλα να κάνει πέντε παιδιά».

Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

«Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε για εμάς είναι υπαρξιακό πολιτικό ζήτημα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όπως έχει καταστεί για άλλους», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίσης.

Την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκαλεί την ΚΟ για να καθορίσει τη στάση του κόμματός του.


Πηγή