Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και πολλές, συζητήσεις και ενστάσεις και διαφωνίες. Προφανώς θα γινόταν συζήτηση στην ΚΟ, πολύ παραγωγική. Έγινε σε γκρουπ αλφαβητικά. Πάντα υπάρχουν συμπεράσματα από τέτοιες συζητήσεις. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην ψηφοφορία. Ήταν χρήσιμη η συζήτηση και υπήρξαν βουλευτές που τοποθετήθηκαν δημοσίως και είπαν ότι ναι θα το ψηφίσουν. Όταν φέρνει κάτι ο πρωθυπουργός το φέρνει για να ψηφιστεί. Ήξερε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις πράγμα το οποίο καταγράφεται και στην κοινωνία, που έχει ενστάσεις. Πάντα τα ζητήματα δικαιωμάτων εγείρουν αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός το φέρνει για να περάσει, και μάλιστα με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και η απόχη είναι μια πολιτική στάση. Όσοι λένε ότι θα απέχουν είναι μία δημόσια τοποθέτησή τους», είπε αρχικά.

«Ή θέτεις ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, για ένα θέμα το οποίοι αφορά  λόγους συνείδησης ή ψηφίζουν το ναι, δηλαδή κρατούν την κοινοβουλευτική στάση, ή λένε όχι, ή παρών. Στο Σύνταγμα προβλέπονται το πώς διαμορφώνονται οι πλειοψηφίες. Και πολιτικά τοποθετούνται», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Η κ. Θρασκιά τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι μια στάση επιλογής για έναν βουλευτή αν δε συντρέχει λόγος σπουδαίος να απέχει. Η δουλειά μας είναι να είμαστε στη Βουλή. Δεν είναι σωστή στάση να απέχει ένας βουλευτής», επεσήμανε η κ. Θρασκιά.

Και συνέχισε: «Στο μόνο που έχω ένσταση είναι ότι η στάση της αποχής δεν τιμά τους βουλευτές. Ως ΣΥΡΙΖΑ κατεβάσαμε ένα σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομοφύλων που είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι και οικογένειες. Όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα αυτό υπερβαίνει τους πάντες. Δεν νομίζω ότι κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει. Σε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πόσω μάλλον ένα αριστερό κόμμα δεν θα μπορούσε παρά να υπερψηφίσει και να είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να μην υποστηρίζουμε την ισότητα για όλα τα άτομα. Η ουσία είναι ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να το υπερψηφίσουμε. Για μένα δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά την ίδια στιγμή θα ήταν αφύσικο πολιτικά για ένα αριστερό κόμμα ν μην ψηφίσει κάτι που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας δεν θα πρέπει να είναι ανάχωμα και να μην προχωρήσουμε. Θα πρέπει να υπάρχει μια κατανόηση για την διαφορετικότητα. Πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά».

Μεταξύ άλλων ο κ Τσιόδρας μίλησε για την ακρίβεια.

«Αν υπήρχε εύκολη συνταγή για την ακρίβεια θα το έκαναν όλες οι χώρες. Στην ακρίβεια στην ευρωζώνη είναι στον μέσο όρο. Σε αυτό το επίπεδο που είναι η ακρίβεια μπορείς να παρέμβεις με 2 τρόπους: Ο ένας είναι η αύξηση μισθών, που έγινε, και δεύτερον είναι οι αυστηροί έλεγχοι που γίνονται. Γίνονται έλεγχοι για να λειτουργεί η αγορά σωστά και να μην υπάρχει αθέμιτο κέρδος», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Για την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Θρασκιά ανέφερε πως, «το “φροντιστήριο” εμένα με βρίσκει σύμφωνη, είναι απαραίτητο πριν από ένα νομοσχέδιο. Και ένα 3ημερο εργασίας με βρίσκει σύμφωνη. Είναι καλή πρακτική. Το επικοινωνιακό κομμάτι μπορεί να ξένισε κάποιους. Είμαι απόλυτα σύμφωνη με ότι έχει να κάνει με συζήτηση και να πάμε μπροστά. Ακόμα και το PowerPoint με βρίσκει σύμφωνη και το έχω ήδη ετοιμάσει».


Πηγή