Η Ουκρανία αγόρασε έξι Α/Κ οβιδοβόλα Caesar, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας προσθέτοντας ότι το Παρίσι θα στέλνει 50 τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους AASM τον μήνα στο Κίεβο για να βοηθήσει τον αγώνα του ενάντια στη ρωσική επίθεση.

Ο Sebastien Lecornu δήλωσε ότι η Γαλλία θα στέλνει επίσης 50 τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας ΑASΜ μηνιαίως, αρχίζοντας από τον τρέχοντα μήνα, που θα προσαρμόζονται στα σοβιετικού τύπου αεροσκάφη.

Οι βόμβες HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range) ή AASM (Armement Air-Sol Modulaire), είναι κατευθυνόμενες βόμβες σπονδυλωτής σχεδίασης, καθώς μπορούν να ενσωματώσουν διαφορετικής ισχύος βόμβες ελεύθερης πτώσης και συστήματα καθοδήγησης.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ο Sebastien Lecornu δήλωσε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία Caesar Nexter κατάφερε να μειώσει στο μισό τον χρόνο παραγωγής του οβιδοβόλου σε 15 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 78 μονάδες θα είναι διαθέσιμες φέτος.

Στην πρώτη της αγορά όπλων γαλλικής κατασκευής από την έναρξη του πολέμου, ο Λεκορνού είπε ότι το Κίεβο αγόρασε έξι οβιδοβόλα έναντι 3 και 4 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα.

Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος 49 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar που της δώρισαν η Γαλλία και η Δανία.

«Θέλουμε να μοιραστούμε τον λογαριασμό και να δώσουμε τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν τα οικονομικό βάρος», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.

Περίπου 50 κράτη από το «σχήμα» Ramstein – της διεθνούς δύναμης που έχει συγκροτηθεί για την άμυνα της Ουκρανίας – έχουν δημιουργήσει έναν συνασπισμό που ως απώτερο στόχο έχει να απλοποιήσει την χρηματοδότηση των προμηθειών για το πυροβολικό της Ουκρανίας ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, το οποίο γνωστοποίησε επίσης ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την προμήθεια 12 επιπλέον αυτοκινούμενων μονάδων πυροβολικού Caesar (SPG).

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Sebastien Lecornu ανακοίνωσε την δημιουργία του συνασπισμού «Πυροβολικό για την Ουκρανία».

«Στόχος του είναι να ενισχύσει στρατιωτικά το Κίεβο προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.

Στόχος του είναι να προμηθεύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με όπλα σε αυτό το βασικό αμυντικό κομμάτι» αναφέρει το ανακοινωθέν του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο επισημαίνει ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να «δημιουργήσει το μέλλον του ουκρανικού πυροβολικού μέσω καινοτόμων και φιλόδοξων συνεργασιών παραγωγής».

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στο Παρίσι για μια διάσκεψη σχετικά με τη βελτίωση των προμηθειών πυροβολικού στο Κίεβο, αλλά η επίσκεψη ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

«Η έλλειψη πυρομαχικών και οβίδων είναι ένα πολύ πραγματικό πιεστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Χρειαζόμαστε να βρούμε τον τρόπο για να το αντιμετωπίσουμε από κοινού», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ στη συνάντηση μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Ξεχωριστά ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν σε τηλεφωνική συνομιλία, για τη συνδρομή του Παρισιού στην παραγωγή δεκάδων οβιδοβόλων Caesar και πυρομαχικών αυτό το έτος.

Ο Μακρόν θα επισκεφθεί τον Φεβρουάριο την Ουκρανία για να οριστικοποιήσει μια συμφωνία βάσει της οποίας το Παρίσι θα στείλει πιο εξελιγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς και θα παράσχει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις στους τομείς της πολιτικής, της αρωγής και της ανοικοδόμησης.

Οι Ευρωπαίοι θα εντείνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο Μακρόν, ώστε να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας είπε επίσης ότι η Γαλλία θα αρχίσει επίσης να παράγει από εφέτος 3.000 οβίδες 155mm μηνιαίως, περίπου 36.000 ετησίως, από τις περίπου μόλις 2.000 το 2023.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν 5.000-10.000 οβίδες ημερησίως.

Πηγή