«Πρέπει να αναφέρω τις ηρωικές ενέργειες του διοικητή του αεροσκάφους, ο οποίος μπόρεσε να εκτρέψει το ήδη φλεγόμενο Il-76 μακριά από το χωριό Yablonovo», είπε ο Andrei Koshkin, Ρώσος απόστρατος συνταγματάρχης και ειδικός της Ένωσης Στρατιωτικών-Πολιτικών Επιστημόνων, σχολιάζοντας την τραγωδία.

«Το αεροσκάφος καταστράφηκε στο χωράφι. Είναι εμφανής ο ηρωισμός από την πλευρά του πληρώματος του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους.

Όχι μόνο είδαν και αισθάνθηκαν ότι το αεροσκάφος τους θα συντριβεί αλλά εκείνη τη στιγμή κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των θυμάτων.

«Το θάρρος και ο επαγγελματισμός του πληρώματος μας είναι άξια υψηλού επαίνου», τόνισε ο Koshkin.

Το χωριό Yablonovo έχει πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων, πράγμα που σημαίνει ότι, αν το αεροσκάφος 72 τόνων έπεφτε στον οικισμό, θα είχε μετατρέψει την τραγωδία της Τετάρτης (24/1) σε καταστροφή που περιλαμβάνει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες αμάχους.

Πώς έγινε η κατάρριψη

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ένας πύραυλος έπληξε το μεσαίο τμήμα της ατράκτου του μεταγωγικού, στον χώρο του καταστρώματος φορτίου, όπου βρίσκονταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου.

Η εξωτερική πρόσκρουση επιβεβαιώθηκε από το πλήρωμα του Il-76, καθώς ανέφεραν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο έδαφος, μετά την οποία αποφάσισαν να θυσιαστούν παίρνοντας το αεροπλάνο μακριά από το χωριό Yablonovo.

Το γεγονός ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε όντως από πύραυλο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε ο Βίκτορ Μποντάρεφ, γερουσιαστής, στρατιωτικός πιλότος και πρώην αρχηγός των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων. Το υποστήριξε με το μήνυμα του πληρώματος και τα χαρακτηριστικά κομμάτια στον ουρανό στο βίντεο.

Το γεγονός ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε είναι 100% σαφές, ορατό και κατανοητό. Επιπλέον, το πλήρωμα κατάφερε να αναφέρει ότι “υπήρξε εξωτερική πρόσκρουση” είπε ο Μποντάρεφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Vmeste RF».

Βίντεο: Διάτρητη η άτρακτος του IL-76

Πηγή