Ο Σμίθ είχε καταδικαστεί αμετάκλητα το 1996 μετά και το εφετείο για τη δολοφονία γυναίκας που διέπραξε κατά παραγγελία του συζύγου της και πέθανε 29 λεπτά μετά την έναρξη της εκτέλεσης.

Πριν το τελευταίο αντίο προτίμησε να αποχαιρετήσει τον κόσμο με μία επίθεση στην κοινωνία, με τον ίδιο αυτόκλητα να μιλάει εκπροσωπώντας την ανθρωπότητα.

Εντελώς διαφορετική άποψη από τον δολοφόνο έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας, που μίλησε για απόδοση Δικαιοσύνης.

Ραγίζουν καρδιές τα παιδιά της δολοφονημένης

Την ίδια ώρα ραγίζουν καρδιές συγγενείς του θύματος.

«Οι κακές πράξεις έχουν συνέπειές και ο Σμιθ πήρε κακές αποφάσεις 35 χρόνια πριν», αναφέρουν.

Ο Κένεθ Σμιθ είχε κριθεί ένοχος το 1988 για τη δολοφονία της 45χρονης Ελίζαμπεθ Ντορλίν Σένετ, που τον πλήρωσε να διαπράξει ο σύζυγος του θύματος, ο πάστορας Τσαρλς Σένετ, με μεγάλα χρέη και ιστορικό απιστίας προς τη σύντροφό του. Ήθελε να δοθεί η εντύπωση πως επρόκειτο για ληστεία που πήρε άσχημη τροπή.

Έφαγε κρέας πριν την ποινή

Χθες το πρωί, του προσφέρθηκε το τελευταίο του γεύμα, μπριζόλα με πατάτες και αυγά, σύμφωνα με την υπηρεσία φυλακών.

Όταν άρχισε η εκτέλεσή του ο Σμιθ «άρχισε να συστρέφεται και να σπαρταράει για δυο ως τέσσερα λεπτά, που ακολουθήθηκαν από περίπου πέντε λεπτά που βαριανάσαινε», ανέφερε το ειδησεογραφικό AL.com, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Οι εκτελέσεις με άζωτο προκαλούν αντιδράσεις με αλληλέγγυους να στέκονται απέναντι η Αλαμπάμα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, συγκαταλέγεται στις τρεις αμερικανικές Πολιτείες που έχουν εγκρίνει τις εκτελέσεις με εισπνοή αζώτου, μέθοδο στην οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου.

Από την άλλη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε πως αυτή η μέθοδος «θα μπορούσε να συνιστά βασανιστήριο ή απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Απέναντι στην Αλαμπάμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπενθυμίζει ότι είναι αντίθετη με την επιβολή της θανατικής ποινής.

Από την άλλοι οι Αμερικανοί επέτρεψαν στους επικριτές να κάνουν χρήση όλων των νόμιμων μέσων για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους, τα επιχειρήματα τους αντέκρουσε ένα προς ένα η πολιτεία των ΗΠΑ.

Όπως λένε στην πολιτεία, οι εκτελέσεις με άζωτο θα συνεχιστούν.


Πηγή