Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι υπό κατάληψη και έχουν ανασταλεί τα μαθήματα, ωστόσο ο κίνδυνος να για την μη διεξαγωγή της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου να είναι ορατός.

Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις εκ μέρους των φοιτητών οι οποίοι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η κατάληψη και να επιστρέψουν στα πανεπιστημιακά έδρανα.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς καταγγέλλουν βίαιες συμπεριφορές από μικρές ομάδες «εξωπανεπιστημιακών» και όχι μόνο.

Η άποψη των φοιτητών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα συλλαλητήρια και τις καταλήψεις

Φοιτητές μίλησαν στο MEGA για τα αιτήματά τους αναφορικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ως προς τις καταλήψεις.

Ο φοιτητής Νομικής, και εκπρόσωπος της ΔΑΠ, Θανάσης Κοντογεώργος και η φοιτήτρια Χρύσα Λεμπέση μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών αλλά και τις αντιδράσεις εκείνων που δεν επιθυμούν την κατάληψη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

«Οι περισσότεροι φοιτητές είχαν προπηλακιστεί. Πριν από 1,5 βδομάδα είχε γίνει μία Γ.Σ. στη Νομική Σχολή Αθηνών, στην οποία 75 άτομα, γιατί μιλάμε για άτομα αγνώστου προελεύσεως, δεν γνωρίζουμε καν αν ήταν φοιτητές, έλαβαν την απόφαση να κλείσουν την Νομική σχολή των 3.000 και πλέον φοιτητών αυθαίρετα. Έτσι χάσαμε τα μαθήματα της Δευτέρας και της Τρίτης και ορίστηκε Γ.Σ. την Τρίτη στην οποία έγιναν επεισόδια. Καταλάβαμε ότι μόνο εμείς οι φοιτητές μπορούμε να βγάλουμε το «φίδι απ΄ την τρύπα» και να κρατήσουμε ανοιχτές τις σχολές οπότε αναγκαστήκαμε να μπούμε στην Γ.Σ. γνωρίζοντας ότι μπορεί να μπούμε με κίνδυνο την σωματικής μας ακεραιότητα. Η Νομική σχολή και η Γ.Σ. της καλούνται να βγάλουν απόφαση για την τέλεση μίας παράνομης πράξεως, δηλαδή της κατάληψης», είπε αρχικά.

«Στην συνέλευση της Τρίτης, επειδή καταλάβαμε το διακύβευμα, δηλαδή το να κρατήσουμε ανοιχτή την σχολή, ήμασταν σίγουρα 1.000 άτομα. Όταν μπήκαμε μέσα, και όταν ακουγόταν η φράση «ανοιχτή σχολή», γινόταν χαμός και όλοι χειροκροτούσαν και φώναζαν. Όταν το κατάλαβαν αυτό οι γνωστοί άγνωστοι, ότι το κλίμα ήταν υπέρ της ανοιχτής σχολής έλαβαν την απόφαση να δράσουν «αποτελεσματικά»: κουκουλοφόροι με ρόπαλα, κράνη, σιδερογροθιες μπήκαν μέσα και άρχισαν να τραμπουκίζουν φοιτητές και άλλους να τους χτυπάνε. Έτσι το αμφιθέατρο που ήταν κατάμεστο από φοιτητές που ήταν έτοιμοι να αγωνιστούν για το αυτονόητο δικαίωμά τους σε ένα ανοιχτό και σύγχρονο πανεπιστήμιο, όταν μπήκαν οι κουκουλοφόροι μέσα, όλοι αυτοί οι φοιτητές βγήκαν έξω. Μία φοιτήτρια μάλιστα έπαθε κρίση πανικού», συμπλήρωσε ο φοιτητής Νομικής.

Η φοιτήτρια Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου και εκπρόσωπος της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στις καταλήψεις και στα αιτήματα των φοιτητών.

«Ο συνάδελφος της Νομικής, που εκπροσωπεί τη ΔΑΠ, την παράταξη της κυβέρνησης, παρουσιάζει μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα που δεν έχει σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτή την στιγμή στην Φιλοσοφική και σε δεκάδες τμήματα στην Αθήνα και πανελλαδικά, γίνονται μαζικές συνελεύσεις με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών αποφασίζουμε να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας», τόνισε με την σειρά της.

«Το να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει την Γ.Σ. είναι άλλο από το γεγονός ότι παρεισφρέουν άγνωστοι. Και η ΔΑΠ σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας, πχ στο ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ βάζει άσχετα άτομα που δεν είναι της Σχολής, να ψηφίζουν στις συνελεύσεις. Για τις καταλήψεις οι φοιτητές δεν ψήφισαν να γίνουν καταλήψεις αλλά ψήφισαν όχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια, ψήφισαν αναβάθμιση των πτυχίων τους, δωρεάν σπουδές και συλλογικό αγώνα. Αυτό μπορεί να εκφραστεί και μέσω μίας κατάληψης και αυτό συμβαίνει εδώ και 3 βδομάδες, όσο και αν η κυβέρνηση και η ΔΑΠ προσπαθούν να κλείσουν τα μάτια σε αυτό», υπογράμμισε η φοιτήτρια.

«Η κατάληψη και όλα τα μέσα που αποφασίζουν οι φοιτητές μέσα από συλλογικά όργανα είναι απολύτως νόμιμα. Θέλω και εγώ να δώσω την εξεταστική μου για να πάρω το πτυχίο μου και να έχει αξία, να βρω δουλειά στο αντικείμενό μου, χωρίς να χρειάζεται πιστοποιήσεις, μεταπτυχιακά επί πληρωμή. Αυτό ανοίγει τον δρόμο στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές συμμετέχουν μαζικά για την αναβάθμιση των πτυχίων τους», συνέχισε η κ. Λεμπέση.

«Η κ. Λεμπέση ανέφερε ότι η ΔΑΠ έφερε εξωπανεπιστημιακούς εντός της Νομικής. Αν έχουμε φέρει εξωπανεπιστημιακούς, για ποιον λόγο τότε έχουμε κάνει επανειλημμένα την πρόταση να ψηφίζει κανείς στην γενική συνέλευση με επίδειξη ακαδημαϊκής ταυτότητας; Να μας απαντήσει όποιος θέλει. Οι κουκουλοφόροι είναι αδύνατον να ξέρουμε ποιοι είναι. Δεν έχουμε δώσει κανένα μάθημα. Επειδή ακούγεται ότι είναι ιδεολογική η διαφωνία και γι’ αυτόν τον λόγο γίνονται οι καταλήψεις, όποιος μας ακούει μπορεί να σχηματίσει μία εικόνα από το γεγονός ότι χθες ήταν κλειστή η Νομικη σχολή για να γίνει karaoke night και stand up comedy», συμπλήρωσε ο κ. Κοντογεώργος.

Εβίτα Βαρελά: «Όποιος προβαίνει σε κατάληψη δημόσιου χώρου κάνει εγκληματική ενέργεια»

Η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά μίλησε στο MEGA και έδωσε την νομική διάσταση των καταλήψεων στα πανεπιστήμια.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια διενεργείται με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου.

Η ποινική έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση για τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, ο οποίος άμεσα, λόγω και του κατεπείγοντος χαρακτήρα της έρευνας, αναμένεται να καλέσει ως μάρτυρες και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών.

Ο εισαγγελικός λειτουργός θα αναζητήσει τόσο ευθύνες εκείνων που συμμετέχουν στις καταλήψεις , όσο και τυχόν ευθύνες άλλων προσώπων.

Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, θα ερευνηθούν τι ενέργειες έγιναν εκ μέρους των αρμόδιων πρυτανικών αρχών για την αποτροπή των καταλήψεων καθώς και σε ποιες ενέργειες προχώρησαν οι πρυτανικές αρχές μετά τις καταλήψεις στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.


Πηγή