Η ταυτόχρονη ανακοίνωση των ΗΠΑ για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων σε Ελλάδα και Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεση της Ουάσιγκτον, από τη μία να στηρίξει την Αθήνα με την πώληση των F-35 και από την άλλη να δώσει στην Άγκυρα νέα F-16 ως αντάλλαγμα για το πολυπόθητο «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από το νέο εξοπλιστικό πακέτο, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις, εκτός από τα F-35, προμηθεύονται πολεμικό υλικό το οποίο καλύπτει άμεσες ανάγκες τόσο στο πολεμικό ναυτικό όσο και στον στρατό ξηράς.

Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν αφού εξασφάλισε τα νέα F-16, επέλεξε το κομματικό κοινό του για να επιστρέψει στην εμπρηστική ρητορική.

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, στηρίζοντας τη θετική ατζέντα και το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών με την Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα κάνει βήμα πίσω στις εθνικές κόκκινες γραμμές.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επισκεφτεί σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, όπου και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στα εξοπλιστικά, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις των ελληνικών αμυντικών συστημάτων, αλλά και στο κέντρο εκπαίδευσης πυροβολικού στη Θήβα.


Πηγή