Με τα τρακτέρ τους, οι Θεσσαλοί αγρότες μπήκαν εχθές στην πόλη της Λάρισας, φτάνοντας στην κεντρική πλατεία. Σε μια συμβολική κίνηση, οι Θεσσαλοί παραγωγοί μετέφεραν με αγροτικά οχήματα άχυρο και το άδειασαν στην πλατεία. Δηλώνουν αγανακτισμένοι από τα προβλήματα που δεν βρίσκουν λύσεις.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο σημείο αγροτικό συλλαλητήριο με αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε από τις πλημμύρες.

Στην κεντρική πλατεία οι κτηνοτρόφοι έριξαν φιάλες με γάλα στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ δίνουν διωρία στην κυβέρνηση μέχρι το Σάββατο για να δώσει απαντήσεις.

Παράλληλα, κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει σε Μεσολόγγι και Αχαΐα, όπου σημειώθηκε διπλό «μπλόκο» των αγροτών στις περιοχές Κουρλαμπά και Σταυροδρόμι.

«Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για διάλογο», διαμηνύει ο Αυγενάκης

Την ίδια ώρα, στον κόμβο της Καρδίτσας συνάδελφοί τους από τα χωριά του κάμπου έκλεισαν και πάλι συμβολικά τον αυτοκινητόδρομο Ε-65.

Την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής στα Νέα Μουδανιά έκλεισαν για λίγες ώρες εχθές οι αγρότες της Χαλκιδικής. Το μπλόκο που στήθηκε, οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν προειδοποιητικό, ενδεικτικό των προθέσεών τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες της Μακεδονίας έχουν το βλέμμα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθούν, την πρώτη Φεβρουαρίου, τα εγκαίνια της έκθεσης ΑGROTIKA στο κέντρο της πόλης, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή για διάλογο.

«Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους αγρότες. Είμαστε πιστοί και συνεπείς. Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αγωνία και ανασφάλεια. Αυτό σημαίνει κλιματική κρίση, πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία και ενεργειακό κόστος. Αυτά είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι άνθρωποι αγωνιούν».

Ωστόσο, διαφορετικό ήταν το κλίμα εχθές μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τη σύσκεψη προέκυψαν μηδέν νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί βαρύτατα. Η κυβέρνηση έκανε απλά έναν απολογισμό σε αυτήν την «ευρείας κλίμακας» σύσκεψη, όπως τη χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, θέλοντας να δείξουν ότι στο Μαξίμου δίνουν σημασία στο θέμα.

Οι αγρότες, από την πλευρά τους, που δεν είδαν κάτι το χειροπιαστό ή καινούργιο, έχουν στήσει μπλόκα σε όλη τη χώρα και έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία», υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι «η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή». Τονίζουν, δε, ότι «δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα» ενώ επισημαίνουν ότι «η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά».

Συνεχίζονται τα μπλόκα

Με ένα ισχυρό μπλόκο στον κόμβο του Άγιου Ιωάννη προειδοποιούν για κλιμάκωση με αποκλεισμό του Κάστρου οι αγρότες της Βοιωτίας τις επόμενες ημέρες.

Δεκάδες τρακτέρ έχουν παραταχθεί έξω από την πόλη της Λαμίας στο ύψος της Ανθήλης.

Οι αγρότες της Φθιώτιδας προανήγγειλαν ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.


Πηγή