Περιοχές όλης της χώρας έχουν ντυθεί στα λευκά από την πρώτη ψυχρή εισβολή της χρονιάς.

Οι απεσταλμένες του MEGA, Μάνια Αλιβιζάτου και Βελίκα Καραβάλτσιου καταγράφουν την εξέλιξη της χιονόπτωσης από νωρίς το πρωί σε Εύβοια και Βίλια.

H χαλαζόπτωση έχει ήδη ξεκινήσει στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και ήδη οι αυλές των σπιτιών έχουν γεμίσει με 30 εκ. χιόνι. Το χιόνι πέφτει πυκνό σε αρκετά χωριά της Εύβοιας με τα εκχιονιστικά να ανοίγουν συνεχώς τους δρόμους.

Στο χωριό Άγιος στη Βόρεια Εύβοια, ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, εκχιονιστικά και αλατιέρες. Ίδια εικόνα και στα Βίλια.

Σε υψόμετρο 600 μέτρων, το έχει στρώσει για τα καλά από τις πρώτες πρωινές ώρες και ο κρατικός μηχανισμός είναι σε κινητοποίηση. Από το καταφύγιο της Πάρνηθας η εικόνα κόβει την ανάσα. Το τοπίο μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από παραμύθι.

Η έντονη χιονόπτωση που άρχισε από χθες κάνει αδύνατη την πρόσβαση σε όποιον είχε σκοπό να την επισκεφτεί.

Ο δρόμος είναι κλειστός και λογικά θα παραμείνει κλειστός για τις επόμενες μέρες. Καλό είναι αν δεν έχουμε τον εξοπλισμό και την εμπειρία να μην επιχειρήσουμε σήμερα κάποια ανάβαση.

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Τις επόμενες ώρες οι χιονοπτώσεις φαίνεται πως θα είναι πιο ισχυρές, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Φαίνεται ότι τις επόμενες ώρες και κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών της Δευτέρας και μέσα στην Τρίτη θα ενεργοποιηθεί το Αιγαίο. Δηλαδή αυτό που λέμε «Aegean lake effect«, με λίγα λόγια θα έχουμε αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.

Περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας αλλά και της Αττικής πάνω από τα 300 μέτρα θα χτυπηθούν πιο έντονα, με τη χώρα να έχει πολικές θερμοκρασίες για τα επόμενα δύο 24ωρα.

«Οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές σε όλη την Ελλάδα. Στα ορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας θα κατρακυλήσει στους -8 με -9 βαθμούς Κελσίου για παράδειγμα στη δυτική Μακεδονία με τον παγετό να είναι πολύ ισχυρός εκεί», πρόσθεσε.

Υποχρεωτικές αλυσίδες

Οι έλεγχοι της τροχαίας από το πρωί είναι σαρωτικοί.

Από τις δέκα το βράδυ, τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Αττική θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλιώς οι οδηγοί κινδυνεύουν με πρόστιμο των 80€.

Σε κάθε περίπτωση γίνονται συστάσεις οι οδηγοί να κινούνται μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις.


Πηγή