Αμηχανία και εκνευρισμό, προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, στους ΝΑΤΟϊκούς του συμμάχους, τους οποίους προειδοποίησε πως θα αφήσει απροστάτευτους ενάντια σε μία ρωσική επίθεση, αν οι χώρες τους δεν καταβάλλουν το 2% του ΑΕΠ τους, για τις αμυντικές δαπάνες της Συμμαχίας.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος επανήλθε δριμύτερος, κομπάζοντας πως επί της Προεδρίας του, το ΝΑΤΟ έγινε πιο ισχυρό.

«Όταν είπα στις 20 χώρες, οι οποίες δεν πλήρωναν το μερίδιο που δίκαια τους αναλογεί, ότι θα πρέπει να πληρώσουν, διαφορετικά δεν θα ωφεληθούν από την αμερικανική προστασία, τότε τα χρήματα έρεαν. Όμως τώρα, που εγώ δεν είμαι Πρόεδρος, ώστε να τους λέω ότι πρέπει να πληρώσουν, εκείνοι κάνουν τα ίδια», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Από τις 31 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μόλις 11 πιάνουν ή και ξεπερνούν το ποσοστό 2% επί των δαπανών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στη Γερμανία, οι απειλές του Τραμπ ανάγκασαν τον Καγκελάριο Σολτς να δεσμευτεί δημοσίως πως η χώρα του θα καταβάλλει, από φέτος, τα δέοντα στο ΝΑΤΟ.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους συμμάχους να λάβουν πολύ σοβαρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, μπροστά στο σενάριο να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας προέταξε τον κομβικό ρόλο της χώρας μας.

«Η Ελλάδα θα αναλάβει την πρωτοβουλία, θέτοντας το τρίπτυχο κλίμα-ειρήνη-ασφάλεια ως προτεραιότητα της υποψηφιότητάς της, ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26. Η πολυπλοκότητα και η εξωεδαφικότητα των προκλήσεων απαιτούν τη συλλογική αντίδραση των κυβερνήσεων και των λαών του κόσμου με το βλέμμα στο μέλλον».

Με τις δηλώσεις Τραμπ να φέρνουν αναστάτωση στην Ευρώπη, οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ -με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από 10 μήνες- δείχνουν πως το 86% των Αμερικανών θεωρεί ακατάλληλο για πρόεδρο τον Μπάιντεν, λόγω ηλικίας, ενώ το 62% αντίστοιχα, πιστεύει πως ούτε ο 77χρονος Τραμπ θα πρέπει να περάσει ξανά το κατώφλι του Λευκού Οίκου.


Πηγή