«Ηλεκτροπληξία» για τους επιχειρηματίες της εστίασης από το κόστος της ενέργειας. Καλούνται να βάλουν «βαθιά το χέρι» στην τσέπη με πολλούς από αυτούς να κρούουν «καμπανάκι» για το αυξημένο λειτουργικό κόστος.
Σε πρόσφατη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) στο πλαίσιο της HORECA, ο καθηγητής ΕΑΠ, Ευθύμιος Ζέρβας παρουσίασε στοιχεία για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων εστίασης από έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά μέσο όρο μία επιχείρηση του κλάδου πλήρωσε περίπου 9.000 ευρώ για ενέργεια το 2021, 14.000 το 2022 και 17.500 το 2023.
Ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει τακτικά τους λογαριασμούς ενέργειας και αυτό το ποσοστό όλο και μεγαλώνει. Η συντριπτική πλειονότητα των απαντήσεων (86%), δείχνουν ότι οι επαγγελματίες θεωρούν την τιμή της ενέργειας πολύ υψηλή και ένα σημαντικό μέρος την θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της επιχείρησής του και πως το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων προτιμούν να έχουν μακροχρόνια ενημέρωση για την τιμή της ενέργειας, ένα σημαντικό μέρος από τους ερωτηθέντες επιθυμεί τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση της τιμής της ενέργειας και το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων επιθυμεί την επιδότηση της τιμής της ενέργειας στον κλάδο.
Οι κυριότερες προτάσεις των ανθρώπων της εστίασης για τον έλεγχο της τιμής της ενέργειας είναι: μείωση και πάγωμα της τιμής της, οριοθέτηση πλαφόν και μείωση της αισχροκέρδειας.
«Ο κλάδος της εστίασης βάλλεται από παντού» – Τα τρία «αγκάθια»
«Ο κλάδος της εστίασης βάλλεται από παντού και αυτό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί για την ελληνική Οικονομία ένα μεγάλο “τροφοδότη” καθώς προσφέρει 8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης, με 400.000 απασχολούμενους και άλλους 100.000 συν βοηθούντες στις οικογενειακές επιχειρήσεις».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος τόνισε ότι τρία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τα οποία απαιτούν άμεσης αντιμετώπισης: της ελλιπούς χρηματοδότησης, του κόστους ενέργειας και των ληξιπρόθεσμων οφειλών και κάλεσε την κυβέρνηση να δει με προσοχή τα αιτήματα του κλάδου και να δώσει λύσεις.
enikonomia.gr