Επιμένουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε στο  3,1% τον Ιανουάριο, από 3,5% τον Δεκέμβριο, ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα και συγκεκριμένα στις κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές στα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 8,3%, δηλαδή καταγράφηκαν υπερδιπλάσιες ανατιμήσεις σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Στην κορυφή της λίστας των ανατιμήσεων βρίσκεται το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 67,4% σε διάστημα ενός έτους.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν, ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νέες ανατιμήσεις στο «ελληνικό χρυσό», καθώς μεγάλες ποσότητες εξάγονται ενώ αρκετοί παραγωγοί κρατούν αποθέματα στις αποθήκες τους, προκειμένου να τα πουλήσουν σε ακόμη καλύτερες τιμές. Σημαντικές όμως είναι οι αυξήσεις και σε αρκετά ακόμη προϊόντα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε διάστημα ενός έτους, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, σημειώθηκαν αυξήσεις στα εξής προϊόντα : Ψωμί και δημητριακά 2%, κρέατα 6%, ψάρια 7,7%, γαλακτοκομικά και αβγά 0,9, λαχανικά 14,4%, φρούτα 14,2%, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά και  παγωτά 6%, καφές 5% και μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων κατά 11,7%.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, προχώρησε σε τροποποιήσεις των τροπολογιών που αφορούν τα μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας. Μεταξύ άλλων, σε αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνεται η επέκταση της λίστας των νωπών προϊόντων για τα οποία εφαρμόζονται «καθαρές τιμές» με την προσθήκη των κατηγοριών «νωπό κατσίκι» και «νωπό αρνί».

 

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Την ίδια στιγμή η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.)  συνεχίζει να πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση στοχευμένους ελέγχους, τόσο για αθέμιτη κερδοφορία, δηλαδή για κερδοσκοπία, όσο και για πλασματικές εκπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι το μικτό  περιθώριο κέρδους στα τρόφιμα δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο τον Δεκέμβριο του 2021.

 


enikonomia.gr