Η Εγχώρια παραγωγή και οι Εξαγωγές βρέθηκαν στο επίκεντρο της 3η θεματικής ενότητας στο συνέδριο Real Investment Summit με τίτλο : “Η δυναμική των ελληνικών προϊόντων – Προκλήσεις, νέες τεχνολογίες & επενδυτικό ενδιαφέρον” το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, της ATHEX Group και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.
Του Θάνου Μωριάτη
“Στο υπουργείο Ανάπτυξης και μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο θα δημιουργήσουμε καθεστώς για να χρηματοδοτήσουμε επενδυτές που θα αξιοποιήσουν τα χρήματα για επενδύσεις στην μεταποίηση και την εφοδιαστική Ελλάδα αλλά και τη δημιουργία βιομηχανικών περιοχών” επεσήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
“Η Ελληνική οικονομία μεγεθύνεται και αναπτύσσεται. Αυτό δείχνει ότι οι επενδύσεις και οι επιχειρήσεις είναι ανθεκτικές απέναντι στις κρίσεις, και ότι κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την ανάπτυξη τους” σημείωσε ενώ επεσήμανε την σημασία ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κάποιος μπορεί να επιχειρήσει και να προβλέψει. “Θέλουμε οι επενδύσεις να συνεχίσουν στην χώρα μας και τα επόμενα χρόνια”.
Ανέφερε μάλιστα πως σε συνεργασία με Νίκο Παπαθανάση (Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας) συνυπογράφηκε η αύξηση από τα 150 στα 300 εκατομμύρια που αφορά το ποσό για επενδύσεις στον Α’ κύκλο για την μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα. “ Για τα νέα καθεστώτα που θα ανακοινωθούν προβλέπεται αλλαγή των κριτηρίων κατάταξης και αξιολόγησης. Μέχρι τώρα ένα 40% είχε να κάνει με την πρόβλεψη του μέλλοντος και την αξιολόγηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου και αυτό το αντικαθιστούμε με το πόσο εξαγωγική είναι μία επιχείρηση και πόσο τηρεί τις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, την κατανάλωση της ενέργειας. Προτεραιοποιούμε κλάδους μεταποίησης που θεωρούμε σημαντικούς όπως τα τρόφιμα και την παραγωγή τους, τη βιομηχανία που κατασκευάζει εξοπλισμό και εξαρτήματα που θα βοηθήσει την χώρα μας στην πράσινη μετάβαση, τα ναυπηγεία, τη βιομηχανία οχημάτων, τη χημική βιομηχανία, τη φαρμακοβιομηχανία αλλά και τη βιομηχανία που βοηθάει την κυκλική οικονομία” διευκρίνισε.
Όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό τόνισε χαρακτηριστικά “Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από όλες τις γωνιές του πλανήτη”.
“Όλες οι επενδύσεις δεν είναι οι ίδιες. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάμε για επενδύσεις που έχουν μεγάλο πολλαπλαστιαστικό αποτύπωμα και να τις διαχωρίζουμε” τόνισε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος BESPOKE SGA HOLDINGS A.E. και κάλεσε τους νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα. “Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες. Η αγροτική παραγωγή έχει περάσει σε άλλα επίπεδα και η χώρα μας χρειάζεται παραγωγή”
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Co founder – Senior Partner της EOS CAPITAL PARTNERS, επεσήμανε ότι ο αγροτικός τομέας και ειδικότερα οι εταιρείες που βρίσκονται στη μεταποίηση και τον πρωτογενή παρουσιάζουν μία πολύ σημαντική ανάπτυξη και πολύ θετικά αποτελέσματα. “Εμείς τοποθετηθήκαμε με περίπου το 50% των κεφαλαίων μας στην αγροδιατροφή και έχουμε τζίρο που ξεπερνάει τα 280 εκατομμύρια. Βλέπουμε ευκαιρίες να υπάρχει συγκέντρωση και μεγέθυνση στις εταιρείες αυτές”.
Ο Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ανέφερε πως υπάρχει μία συγκυρία γιατί μπορεί να είμαστε σε καλό momentum εγχώρια ωστόσο οι διεθνές εξελίξεις και οι προκλήσεις δεν σταματάνε. “Είμαστε σε καλό φεγγάρι και είναι πολύ σημαντικό που αυτό γίνεται σε μία παγκόσμια συγκυρία που είναι λίγο περίεργη. Οι εκτιμήσεις λένε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε και άλλες επενδύσεις” τόνισε και προσέθεσε πως χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και προβλεψιμότητα όσον αφορά το φορολογικό πλαίσιο.
Τέλος, ο Χρήστος Μπαλάσκας, Vice President,Commercial, Growth and External Relations Eldorado Gold & Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, με την σειρά του ανέφερε ότι υπάρχουν 72 δις ευρώ αναξιοποίητος ορυκτός πλούτος στην χώρα. “Η εταιρεία μας επενδύει σε βασικά μέταλλα αλλά και σε πολύτιμα μέταλλα. Σε 2 χρόνια από τώρα θα ξεκινήσει η εμπορική παραγωγή χαλκού. Πρέπει να πάμε στην πράσινη οικονομία και την μετάβαση και χωρίς χαλκό δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρουμε.
Την συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Χριστούλιας. Πλατινένιος χορηγός η ΔΕΗ, χρυσοί χορηγοί Copelouzos, Eurobank, Intrakat, ΙΟΝ, Παπαστράτος, Pfizer, VKC Α.Ε., ασημένιοι χορηγοί Hellas Gold, HP, ΜΕΓΑ (Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής), Motor Oil, Ο.Σ.Υ., χάλκινοι χορηγοί AEGEAN, ΔΕΠΑ , Microsoft, QUALCO Group, ΣΤΑΣΥ. Χορηγοί Athens International Airport, AKL, ΒΙΑΝΕΞ, Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ELPEN, ENTERPRISE GREECE, EOS Capital Partners.
enikonomia.gr