Nέα διευκρινιστική ανακοίνωση τη Μητρόπολης αναφέρει πως είναι ελεύθερη η είσοδος στους ναούς για όλους, εμμέσως ωστόσο αποκλείει τους δύο βουλευτές από την Θεία Κοινωνία.
«Η είσοδος στους ναούς για τον κάθε άνθρωπο ήταν, είναι και θα είναι ελεύθερη, καθότι ούτε ο Μητροπολίτης ούτε οι κληρικοί είμαστε θυρωροί. Η συμμετοχή όμως στη λειτουργική ζωή της πίστεως και στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας έχει κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι κανόνες της Εκκλησίας».
Τα αντίποινα ωστόσο για το νομοσχέδιο που επιτρέπει πλέον τον πολιτικό γάμο ομόφυλων εκφράστηκαν συνολικά από την εκκλησία με την πρωτοφανή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να σπάσει την παράδοση πολλών ετών και να μη γίνει ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Μητρόπολη.
Η αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια φαίνεται πως φέρνει στο προσκήνιο τη δημόσια συζήτηση για το διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, με τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να στέλνει το δικό του καυστικό μήνυμα:
«Η ταπεινότητά μου, είμαι τώρα 67 χρονών, με τη χάρη του Θεού πέρασα από πολλά στάδια Φαίνεται ότι στο τέλος του βίου μου, θα έχω και τη μεγάλη χαρά να μπω και στο κοινοβούλιο σαν βουλευτής. Διότι, τώρα όπως είμαστε, δεν μας επιτρέπεται το εκλέγεσθαι, λόγω της εκκλησιαστικής ιδιότητας. Εάν όμως η εκκλησία παύσει να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και μεταβληθεί σε μια ένωση προσώπων θα έχουμε και το εκλέγεσθαι. Και νομίζω ότι 30.000 σταυρούς θα τους πάρω εύκολα στον Πειραιά για να είμαι στη Βουλή. Και όχι μόνον εγώ, αλλά και καμιά άλλη πενηνταριά Μητροπολίτες».
Άγνωστο παραμένει πάντως εάν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα χοροστατήσει μέσα σε αυτό το κλίμα στη δοξολογία της 25ης Μαρτίου στη Μητρόπολη, όπου την ευθύνη για την πρόσκληση των Αρχών έχει η Περιφέρεια Αττικής.
Πηγή