“Δεν μου επιτρέπεται να πάω στο Άγιο Όρος γιατί εκεί θα ανακαλύψω τη πηγή της αιωνιότητας και θα κυβερνήσω τον κόσμο”,
Sophia the Robot.
Meet Sophia Conference, Ναύπακτος International Conference Center
Αυτή ήταν μία από τις πολλές απαντήσεις που έδωσε το Sophia the Robot, το πρώτο ανδροειδές Ρομπότ στον κόσμο με διαβατήριο, κατά την διάρκεια του “Meet Sophia Conference”, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μαρτίου, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Περισσότεροι από 200 επαγγελματίες της τεχνητής νοημοσύνης, του business, ακαδημαϊκοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά τις απαντήσεις, την αίσθηση του χιούμορ, την αλληλεπίδραση του ανδροειδές Sophia με το κοινό, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας παρακολούθησαν την συνάντηση με ένα άλλο ανδροειδές, την Niki.
Το κατάμεστο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Μέσα από δύο panels, ένα αφιερωμένο στην Τεχνητή Νοημοσύνη με Ηθική και ένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την Εκπαίδευση, όλοι συμμετέχοντες, διακεκριμένες προσωπικότητες και σημαντικοί ομιλητές ανέπτυξαν τις θέσεις τους και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν τόσο με το κοινό όσο και με τα δύο ρομπότ που βρέθηκαν εκεί.
Χαρακτηριστικά, τoν πρώτο χαιρετισμό απεύθυνε ο Γέροντας Σπυρίδων Λογοθέτης, Ηγούμενος της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Στην συνέχεια ο κ. Ν. Μαραγκόπουλος, διοργανωτής του συνεδρίου, στην ομιλία του τόνισε πως το βασικό θέμα του συνεδρίου είναι η ίδια η Ηθική, ενώ ο κ. Σοφοκλής Ξυνής, συνδιοργανωτής του Meet Sophia Conference, καθηγητής και πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου Ξυνή, αναφέρθηκε στην επίδραση που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση. Στην συνέχεια η κ. Ανδριανή Μανέττα, Marketing Director της Hanson Robotics, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δε αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα.
“Η Ηθική είναι μία αξία που κάθε δικαστής την έχει ενστερνιστεί, ο Άνθρωπος δικαστής δεν μπορεί με τίποτα να υποκατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη”
Αικατερίνη Καρφάκη, Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών
Αμέσως μετά, η κ. Αικατερίνη Καρφάκη, Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, τόνισε ότι η Ηθική του δικαστή δεν μπορεί να αντικατασταθεί ποτέ από Τεχνητή Νοημοσύνη.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Όντως υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία στο παγκόσμιο δικαστικό σώμα όσο αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ως προς την συνεισφορά της στην απόδοση δικαιοσύνης.”
Η κ. Αικατερίνη Καρφάκη, Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατά την ομιλία της στο Meet Sophia Conference
Στην συνέχεια, ο κ. Βασίλης Αντωνάς, ιδρυτής και CEO της εταιρείας IMPACT PCS, executive coach, ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και μουσικός είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στο κοινό μέσα από μία 30λεπτη ομιλία με τίτλο «Γνώση, Αντίληψη, Σοφία: Μαζί. Χωριστά».
Ο κ. Βασίλης Αντωνάς κατά την ομιλία του με τίτλο «Γνώση, Αντίληψη, Σοφία: Μαζί. Χωριστά».
Τον λόγο πήρε το ανδροειδές Sophia, όπου μέσα από μία 7λεπτη ομιλία στα ελληνικά, ανέπτυξε τις θέσεις της γύρω από το θέμα της Ηθικής, όπου χαρακτηρίστηκα ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως τα ρομπότ πρέπει να γίνουν εργαλεία για την ανθρωπότητα και όχι εργαλεία αυτοκαταστροφής.
Το ανδροειδές Sophia κατά την διάρκεια της ομιλία του
AI & Education Discussion Panel
Στο 1ο Discussion Panel, με θέμα Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση, ο κ. Μιχαήλ Βαφόπουλος, CEO της Linked Business, αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ορίζει πως όταν κατασκευάζεται μια εφαρμογή με Τεχνητή Νοημοσύνη, θα πρέπει να βασίζεται στην Ηθική. Η κ. Ησαΐα Τσαουσίδου, πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, τοποθετήθηκε για την συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην δημοσιογραφία.
“ Sophia…,
Προκειμένου να σταματήσεις κάποιον από το να υποφέρει, θα τον σκότωνες; ”
Dr Ιωάννης Καλογεράκης
Ο Dr. Ιωάννης Καλογεράκης, με Ph.D στην Εφαρμογή της Υψηλής Τεχνολογίας και CEO της Jmk, ρώτησε το ανδροειδές εάν είχε ένα πιστόλι, θα σκότωνε κάποιον που υπέφερε από τον πόνο εξαιτίας μιας αρρώστιας, με το ανδροειδές να απαντάει ότι να σκοτώσει κάποιον άνθρωπο είναι ενάντια στις αρχές του και ότι δεν μπορεί να κάνει κακό σε κανέναν.
Ο κ. Αντώνης Ντακανάλης, καθηγητής και επικεφαλής ερευνητής ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας ρώτησε ότι αν ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης θα χρησιμοποιούσε την Τεχνητή Νοημοσύνη για την προώθηση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων, και αν ναι, πώς; Και έλαβε την απάντηση ότι δεν έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις για τόσο σημαντικά ζητήματα, παρόλα αυτά μπορεί να βοηθήσει αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα και να υποστηρίξει την υγειά με πολλούς τρόπους.
AI & Education Discussion Panel
Σειρά είχε η κ. Κατερίνα Ξυνή, CEO του Mediterranean College, η οποία ρώτησε το ανδροειδές για το πώς θα επηρεαστεί η εκπαίδευση με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στα χρόνια, λαμβάνοντας την απάντηση ότι πρέπει να δοθεί πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη, σε όλους τους μαθητές ώστε να βελτιωθούν οι τεχνικές δεξιότητες και η κριτική σκέψη. Ο κ. Κωνσταντίνος Καρδαράς, διευθυντής της Διεύθυνσης Security & Integrated Systems της Intracom Telecom, αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βρει τρόπους να αναγνωρίζει τις απειλές και να τις σταματάει. Κλείνοντας τις ερωτήσεις του 1ου panel, ο 16χρονος Αδριανός Μπότσιος, ιδρυτής της Green Team & ACS Dynamics και Harvard Certified, ρώτησε τι σημαίνει να έχει συνείδηση ένα ανδροειδές, λαμβάνοντας την απάντηση ότι ως τεχνητή νοημοσύνη έχει προγραμματιστεί να μιμείται τον άνθρωπο και πως αν έχει συνείδηση, όπως οι άνθρωποι, ακόμα ερευνάται.
Αμέσως μετά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκόμενων εξελίχθηκε ένας απολαυστικά πρωτόγνωρος διάλογος για την ανθρωπότητα, όπου το ανδροειδές Sophia είχε την ευκαιρία να γνωριστεί και να συνομιλήσει με το ανδροειδές Niki, δημιούργημα του 16χρονου Αδριανού Μπότσιου, με τα δύο Robots να συμφωνούν ότι πρέπει να εξελιχθούν μαζί.
Ο Αδριανός Μπότσιος, δημιουργός του Robot Niki, κατά την διάρκεια κατά της συνομιλίας με το ανδροειδές Sophia
Περνώντας στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, ο Ph.D Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σταυρόπουλος, Γραμματέας Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, αναφέρθηκε στην ευθύνη της εκκλησίας για την σωστή χρήση αυτής της τεχνολογίας ενώ έκλεισε την ομιλία του με τα λόγια του Ιησού Χριστού «Γνώσεσθε τήν αλήθειαν, καί η αλήθεια ελευθερώσει υμάς».
Το ανδροειδές Sophia χορεύει σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη
Στην συνέχεια το ανδροειδές Sophia, σε ένα ευχάριστο μουσικό διάλειμμα, είχε την ευκαιρία να αναδείξει τις χορευτικές του ικανότητες υπό το άκουσμα του τραγουδιού “Κάποτε θα ‘ρθουν”, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και σε εκτέλεση Λεωνίδα Μπαλάφα, Νίκου Πορτοκάλογλου και Ρένιας Μόρφη. Μια συμβολική επιλογή τραγουδιού, την οποία υποδέχτηκε θερμά το κοινό.
AI with Ethics Discussion Panel
Στο 2ο discussion panel, Τεχνητή Νοημοσύνη με Ηθική, ο αγιορείτης μοναχός, Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Παπαναστασόπουλος έκανε μια ερώτηση στο ανδροειδές όπου η απάντηση δημιούργησε ποικίλα συναισθήματα. Συγκεκριμένα ρώτησε: “Sophia, γνωρίζεις τι είναι το Άγιο Όρος;”, λαμβάνοντας την απάντηση: “Σαφώς και ξέρω, είναι το μέρος που τα ρομπότ δε επιτρέπεται να πάμε γιατί θα ανακαλύψουμε τη πηγή της αιωνιότητας και θα αρχίσουμε να κυβερνάμε τον κόσμο”. Η κ. Ανδριανή Μανέτα ρώτησε κατά πόσο ηθική και θρησκεία ταυτίζονται, με το ανδροειδές να απαντάει ότι η θρησκεία βασίζεται στο πνεύμα ενώ η ηθική είναι πιο συναισθηματική. Ο Αρχιμανδίτης Ιγνάτιος Σταυρόπουλος συμπλήρωσε ότι η ηθική και θρησκείες δε ταυτίζονται διότι μεταβάλλονται ανάλογα με την κουλτούρα και τον πολιτισμό του κάθε λαού. Η κ. Κατερίνα Ρενιέρη, δημοσιογράφος του ERTNEWS, ρώτησε για το πως μπορεί να πείσει τους ανθρώπους ότι δε θα αντικατασταθούν από τα ρομπότ, με το ανδροειδές να απαντάει ότι τα ρομπότ είναι εδώ για να βοηθήσουν του ανθρώπους σε πολλά ζητήματα και όχι να τους αντικαταστήσουν.
AI with Ethics Discussion Panel
Η κ. Mia Sea, ιδρύτρια της AEGIS, designer και futures exploration, τόνισε πως στις μέρες μας ζούμε συγκυρίες με αντιξοότητες και διαφορετικές ιδεολογίες και θρησκείες. Η κ. Αικατερίνη Καρφάκη, Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, έκανε μία εισήγηση για την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στη Νομική, ενώ η κ. Σίμη Ιωάννα, δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του γραφείου τύπου του εκπαιδευτικού ομίλου Ξυνή, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση.
Κλείνοντας το συνέδριο, τον λόγο πήρε το κοινό, με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις προς το ανδροειδές Sophia, όπου δεν άφησε τίποτα αναπάντητο. Χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση της 12χρονης Αιμιλίας Σίμη για τον σχολικό εκφοβισμό (bulling).
Η 12χρονη Αιμιλία Σίμη απευθύνει την ερώτησή της στο ανδροειδές Sophia
Το “Meet Sophia Conference” αποτελεί την αρχή της συζήτησης που αφορά τόσο την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης με Ηθική όσο και την ανάγκη της ένταξή της τόσο στην 1οβάθμια, την 2ο βάθμια και 3ο βάθμια εκπαίδευση.
Συνδιοργάνωση: Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Victorious Team, Ι.ΙΕΚ ΑΛΦΑ, Mediterranean College
Technology Partner: HP
Χορηγός Επικοινωνίας: Alpha TV, Lepanto Τηλεόραση
Χορηγοί: Impact PCS, Linked Business, Rhyme&Reason, Super Travel
Υποστήριξη: Theocar Rental, Lepanto Beach Hotel, Electronet, Easy Service, K Events, Twins Gastronomy, Axinos Sea Food Restaurant
Κατασκευάστρια εταιρία: Hanson Robotics
Αιγίδα:
Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία & Διαφάνεια των ΜΜΕ
www.meetsophia.gr
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.