Ανάμεσα στις παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου που γνωρίζει έξαρση είναι η διαχείριση σε δύο επίπεδα.

Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Παρουσιάστηκε μάλιστα και ένα σποτ, μέσω του οποίου, όπως είπε ο υπουργός, «αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει».

Τα μέτρα

– Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτήν την στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή

– Επανέρχεται ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες

– Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο, τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης

– Θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο

– Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή, που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

«Να παρεμβαίνουν οι εκπαιδευτικοί»

«Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μην έχουν φοβικά σύνδρομα, να επιλαμβάνονται των περιστατικών», λέει, μιλώντας το MEGA η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά

«Είναι σημαντικό το ότι βλέπουμε αυτό το βίντεο που είναι και πολύ συγκινητικό. Το ισχυρότερο μέσο είναι η ενημέρωση, είναι πρωταρχικό ζήτημα. Αυτό το βίντεο μπορεί να λειτουργήσει αφενός αποτρεπτικά και αφετέρου προληπτικά, και για τα παιδιά και για τους γονείς».

Όπως λέει η ίδια:

«Το θύμα γίνεται θύτης πολλές φορές. Βλέπου ότι στην ανήλικη παραβατικότητα που βιώνουμε, μιλάμε για εγκλήματα ιδιαίτερης σκληρότητας μερικές φορές. Ορθώς κινείται και μια πιο τιμωρητική διάσταση των ποινών».

«Σημαντικό βήμα»

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Κώστας Ντάλτας, σημειώνει:

«Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, έχουμε το θύμα και τον θύτη, ο οποίος είναι και αυτός θύμα. Το bullying το σχολικό πρέπει να ανασχεθεί γιατί δημιουργεί τραυματισμούς τέτοιους που μπορούν να ακολουθούν το παιδί μέχρι τη μεγάλη ηλικία».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Αποκτά ομαδικές διαστάσεις. Η ανήλικη παραβατικότητα υπήρχε πάντοτε αλλά δεν υπήρχε κοριτσίστικη τέτοια. Η τιμωρία στον θύτη πρέπει να μην είναι χάδι αλλά να μην είναι και τέτοια που τον τσακίζει και τον βάζει στην απέναντι πλευρά και του δίνει τον ρόλο επίσημα. Νιώθει να αποκτά έναν ρόλο τέτοιον και περνάει στο επόμενο βήμα, το οποίο μπορεί να είναι βαρύτερο».

Σύμφωνα με τον κ. Ντάλτα θα πρέπει να υπάρχουν και επιπτώσεις στους γονείς.


Πηγή