Φως στα πραγματικά αίτια της κάθετης κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή ρίχνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το Ιράν διαθέτει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για την παραγωγή τουλάχιστον τριών πυρηνικών βομβών!

Όπως γίνεται αντιληπτό, το χρονικό περιθώριο για το Ισραήλ κλείνει. Είτε τώρα είτε μέσα στους επόμενους μήνες, το Ισραήλ θα πρέπει, με ή χωρίς τις ΗΠΑ, να επιτεθεί στο Ιράν και να βομβαρδίσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Αυτό μάλλον εξηγεί και γιατί το Ισραήλ προκαλεί ανοιχτά πλέον στρατιωτικά το Ιράν.

Το κτύπημα στην ιρανική πρεσβεία κατά παράβαση των κανόνων διεθνούς δικαίου αιφνιδίασε ακόμη και τους Αμερικανούς οι οποίοι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ήταν εξοργισμένοι με το γεγονός. Το θέμα έθεσε και ο Αμερικανός ΥΠΑΜ,  Lloyd Austin, στον ισραηλινό ομόλογο του, Yoav Gallant.

WP: Το Ιράν έχει ήδη αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για να δημιουργήσει τρεις βόμβες

“Το αυστηρά φυλασσόμενο εργοστάσιο Fordo, παρήγαγε σημαντικές ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου, μόνο ελαφρώς κάτω από τα επίπεδα όπλων” γράφει σχετικά η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τεχεράνη θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια για να δημιουργήσει μια πυρηνική κεφαλή που θα μπορεί να εγκατασταθεί σε έναν πύραυλο.

Η αξιοπιστία των πληροφοριών που δημοσιεύει το αμερικανικό έντυπο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευτούν. Για προφανείς λόγους, η Τεχεράνη δεν θα σχολιάσει την πρόοδο του πυρηνικού της προγράμματος.

Τί βρήκαν οι επιθεωρητές

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΜΜΕ, το τελευταίο ταξίδι των επιθεωρητών τον Φεβρουάριο ανησύχησε αρκετούς αξιωματούχους στη Δύση.

Σε θαλάμους εργοστασίων που είχαν σταματήσει να παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, οι επιθεωρητές έγιναν μάρτυρες φρενήρης δραστηριότητας:

πρόσφατα εγκατεστημένος εξοπλισμός, παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες και μια επέκταση σε εξέλιξη που θα μπορούσε σύντομα να διπλασιάσει την παραγωγή του εργοστασίου.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι στο εργοστάσιο Fordow κλιμακώθηκε η παραγωγή μιας πιο επικίνδυνης μορφής πυρηνικού καυσίμου – ενός είδους υψηλού εμπλουτισμένου ουρανίου.

Ιρανοί αξιωματούχοι που ήταν υπεύθυνοι για το εργοστάσιο, άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για την επίτευξη «αποτροπής», υπονοώντας ότι η Τεχεράνη είχε τώρα ό,τι χρειαζόταν για να κατασκευάσει μια βόμβα, αν το επιλέξει.

Ο μετασχηματισμός του Fordow αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που παρατηρούνται στη χώρα καθώς το Ιράν ξεπερνά τα προστατευτικά κιγκλιδώματα της πυρηνικής συμφωνίας.

Έξι χρόνια μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσει από το σύμφωνο, οι περιορισμοί εξαφανίστηκαν, μία προς μία, φέρνοντας το Ιράν πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με εμπιστευτικές εκθέσεις  και συνεντεύξεις με αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν στενά την πρόοδο του Ιράν.

Το Ιράν έχει τώρα αποκτήσει εμπλουτισμένο ουράνιο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο για τουλάχιστον τρεις βόμβες σε ένα χρονικό πλαίσιο που κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Η κατασκευή μιας πυρηνικής συσκευής θα μπορούσε να ακολουθήσει σε μόλις έξι μήνες μετά τη λήψη μιας απόφασης, ενώ η κατασκευή πυρηνικής κεφαλής που θα ενσωματωθεί σε έναν πύραυλο θα διαρκέσει περισσότερο, ίσως δύο χρόνια ή περισσότερα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Οι μηχανές του Fordow παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο με ταχύτερους ρυθμούς και τα συνδυασμένα αποθέματα καυσίμου ουρανίου της χώρας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η τάση είναι αναμφισβήτητη:

Από συνεντεύξεις με αξιωματούχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Βιέννη και με περισσότερους από δώδεκα νυν και πρώην αξιωματούχους πληροφοριών και ασφάλειας των ΗΠΑ και της Ευρώπης — πολλοί από τους οποίους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα — η άποψη είναι ότι το Ιράν προχωρά αργά αλλά με σιγουριά, συσσωρεύοντας τα μέσα για ένα μελλοντικό πυρηνικό όπλο.

Θα αλλάξει η Φετφά για την παραγωγή ατομικών όπλων

Σήμερα, έξι χρόνια μετά την αποχώρηση, η Τεχεράνη έχει ξεπεράσει σχεδόν όλους τους περιορισμούς της συμφωνίας σχετικά με την ποσότητα και τον τύπο εμπλουτισμένου ουρανίου που μπορεί να διαθέτει, δείχνουν τα έγγραφα του ΔΟΑΕ.

Οι ενέργειες του Ιράν φαίνεται να έχουν ενθαρρυνθεί, λένε Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, από την εμβάθυνση της συμμαχίας του με τη Ρωσία, καθώς έχει αναδειχθεί σε σημαντικό στρατηγικό και οικονομικό εταίρο από την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η συμμαχία με τη Ρωσία κάνει τη διαφορά όσον αφορά το πώς αισθάνεται το Ιράν απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους – μπορείτε να δείτε ότι τώρα νιώθουν πολύ άνετα» να αψηφούν τη Δύση, δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος εξέδωσε φετφά – ή θρησκευτικό διάταγμα – κατά των πυρηνικών όπλων το 2003, επανέλαβε την επίσημη αντίθεσή του σε μια ομιλία του τον Ιούνιο του 2023, δηλώνοντας ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι «αντιφατικά με το Ισλάμ».

Είπε ότι οι δυτικές χώρες «γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν επιδιώκουμε πυρηνικά όπλα».

Αυτό όμως σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να αλλάξει σύντομα μόλις το Ιράν θα είναι έτοιμο.

Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Mahmoud Reza Aghamiri



Πηγή