Πολλές εκρήξεις σημειώθηκαν στο Ισραήλ τα τελευταία λεπτά καθώς το Ιράν εξαπέλυσε μεγάλη βαλλιστική επίθεση με στόχο την αεροπορική βάση στην έρημο του Νεγκέβ και τις ισραηλινές δυνάμεις σε Γάζα και Υψίπεδα του Γκολάν. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για εκρήξεις σε Νεγκέβ, Ιερουσαλήμ και άλλες περιοχές. Η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ δεν κατάφερε να αναχαιτίσει όλους τους ιρανικούς πυραύλους και τα drones.

Δείτε το βίντεο με τις εκρήξεις

Σύμφωνα με πηγές των NYT, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι πρωταρχικός στόχος του πρώτου κύματος επίθεσης είναι η αεροπορική βάση του Νεγκέφ. Κοντά βρίσκονται και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Ντιμόνα.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από βάσεις των Ιρανών Φρουρών στο Isfahan, Kermanshah και την Τεχεράνη. Τα ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα IronDome και Patriot προσπαθούν να τους καταρρίψουν.

Παράλληλα, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν την εκτόξευση δεκάδων drones και πυραύλων κρουζ από το Ιράν και το Ιράκ, σύμφωνα με δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι πύραυλοι κρουζ φέρεται να πέρασαν πάνω από την πόλη Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ με κατεύθυνση προς το Ισραήλ.

Δείτε βίντεο

 

Ολοκληρώθηκε η επίθεση λέει το Ιράν

Αμέσως μετά την ομοβροντία του τελευταίου κύματος βαλλιστικών πυραύλων, το Ιράν εξέδωσε ανακοίνωση.

Η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη επικαλείται το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αυτήν την αντιπαράθεση.

«Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», αναφέρει η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν, προειδοποιεί:

«Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή.

Αυτή είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά!» 

Δείτε βίντεο



Πηγή