Η προοπτική ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή, αναφέρει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Guardian.
Το Ιράν σαφώς ελπίζει σε μια τέτοια ήπια αντίδραση. Σε ένα μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη πρότεινε ελπίζοντας ότι στον απόηχο των αντιποίνων της: «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν».
Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ.
Ωστόσο, το να τις μετατρέψει σε ερείπια θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς την αμερικανική βοήθεια, αλλά είναι πιθανό ότι ο ίδιος και άλλα ισραηλινά «γεράκια» θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υλοποιήσουν αυτή τη φιλοδοξία.
Το NBC News ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης «ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει κάτι γρήγορα ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές επιπτώσεις».
Ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς αποτρέπει την κατάρρευση του συνασπισμού του και νέες εκλογές.
Ενώ η ζημιά στο Ισραήλ ήταν ελάχιστη, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι αυτό δεν οφείλεται στην Τεχεράνη, αλλά στην αξιοπιστία της ισραηλινής αεράμυνας και των συμμάχων της, κυρίως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας. Η Ιορδανία κινδύνευσε να προκαλέσει την καταδίκη του αραβικού κόσμου επειδή αναχαίτισε ορισμένα από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς διέσχιζαν τον εναέριο χώρο της.
Η κοινή δράση, που προετοιμάστηκε την εβδομάδα πριν από την ιρανική επίθεση, σχεδόν σίγουρα έσωσε ζωές και ίσως απέτρεψε έναν ευρύτερο πόλεμο. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση της εξάρτησης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ισραηλινών.
Βραχυπρόθεσμα, η Ουάσινγκτον μπορεί να αντλήσει παρηγοριά από μερικές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση δεν θα είναι τουλάχιστον άμεση. Το Ισραήλ έχει ζητήσει να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει σήμερα. Θα αποτελούσε έκπληξη αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρίαση.
Ένα άλλο πιθανό σημάδι ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι υποτονική ήταν η συνομιλία του Γκάλαντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, ο Γκάλαντ «τόνισε ότι το αμυντικό κατεστημένο είναι προετοιμασμένο για κάθε περαιτέρω απόπειρα επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ». Στα σχόλιά του δεν έκανε καμία αναφορά στο ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί.
Ένα τρίτο θετικό σημάδι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ήταν η διαβεβαίωση ενός ισραηλινού αξιωματούχου που επικαλούνται οι New York Times ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους του».
Οι αμερικανικές κινήσεις
Η Ουάσινγκτον είναι πιθανό να υπενθυμίσει στο Ισραήλ τις επόμενες ώρες και ημέρες τα οφέλη του από το γεγονός ότι άντεξε τη μανία του Ιράν, σε μεγάλο βαθμό αλώβητο.
Η επίθεση έχει προς το παρόν την παγκόσμια προσοχή. Επιπλέον, η ιρανική επίθεση είναι επίσης πιθανό να διαλύσει τις φωνές στο αμερικανικό Κογκρέσο για τον περιορισμό των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ λόγω της Γάζας.
Τώρα τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να θεωρηθούν από τους υποστηρικτές του Ισραήλ ότι αφήνουν τον κορυφαίο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή ανυπεράσπιστο απέναντι στην αποδεδειγμένη ιρανική απειλή.