Μπαίνει και επισήμως πλαφόν σε χρεώσεις και προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ που γίνονται μέσω των POS καθώς πήρε ΦΕΚ ο σχετικός νόμος. Οι προμήθειες αυτές μειώνονται κατά 50%.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 64 που συμπεριλαμβάνεται στον νόμο “5108/2024 με τίτλο Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις” που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ :
Άρθρο 64: Ανώτατο όριο προμήθειας σε συναλλαγές έως 10 ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών
1. Για συναλλαγές αξίας έως και δέκα (10) ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών, εκδόσεως στην Ελλάδα και εμπίπτουν στους Κωδικούς Κατηγοριοποίησης Εμπόρων («MCCs»), όπως αυτοί ορίζονται από τα διεθνή Σχήματα Πληρωμών και ανήκουν στη «Μικρή Λιανική», ήτοι στους Κωδικούς:
- MCC – 5411: Παντοπωλεία και «mini markets»,
- MCC – 5994: Πρακτορεία τύπου και περίπτερα,
- MCC – 5192: Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες,
- MCC – 5993: Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία,
- MCC – 5462: Αρτοποιεία,
- MCC – 4121: Ταξί,
- MCC – 5441: Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών,
- MCC – 5451: Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων,
- MCC – 7216: Στεγνοκαθαριστήρια,
- MCC – 7251: Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων,
- MCC – 5697: Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων,
- MCC – 5949: Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων,
- MCC – 5499: Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα,
- MCC – 5399: Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων,
- MCC – 5331: Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών), και για χρονικό διάστημα 3 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, ισχύουν τα εξής όρια προμήθειας και χρέωσης:
α) η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών δεν δύναται να υπερβαίνει το μηδέν κόμμα πενήντα τοις εκατό (0,50%) της αξίας της συναλλαγής,
β) η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες (L123), δεν δύναται να υπερβαίνει το μηδέν κόμμα δέκα τοις εκατό (0,10%) της αξίας της συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το μηδέν κόμμα δεκαπέντε τοις εκατό (0,15%) της αξίας της συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών,
γ) η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το μηδέν κόμμα δέκα τοις εκατό (0,10%) της αξίας της συναλλαγής.
2. To παρόν δεν εφαρμόζεται σε ανώνυμες εταιρείες και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από τρία (3) τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.
Άρθρο 65: Υποχρεώσεις παρόχων υπηρεσιών πληρωμών
1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 23 του ν. 4557/2018 (Α΄139), πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών της παρ. 1 του άρθρου 18 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ. – ν. 5104/2024, Α΄ 58) (πάροχοι) δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση οντότητας της παρ. 1 του άρθρου 17 του Κ.Φ.Δ. για κατάρτιση σύμβασης με αντικείμενο μία ή περισσότερες από τις υπηρεσίες της παρ. 1 του άρθρου 18 του Κ.Φ.Δ., επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας, ή ότι εν γένει η οντότητα που επιθυμεί να συνδεθεί πραγματοποιεί συναλλαγές υψηλού ρίσκου ή αμφισβητούμενης νομιμότητας, όταν η πρόταση περιλαμβάνει τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων που μπορεί να προκύψουν κατά τη λειτουργία της σύμβασης, όπως ενδεικτικά προκαταβολή ετήσιας αμοιβής, παροχή εγγύησης και δυνατότητα εκκαθάρισης συναλλαγών εντός επαρκούς χρονικού διαστήματος από την πραγματοποίησή τους.
2. Για κάθε παράβαση της παρ. 1 επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δύναται να εξειδικεύονται οι τρόποι εξασφάλισης των απαιτήσεων των παρόχων που πρέπει να περιέχονται στην πρόταση της παρ. 1 και, ιδίως να ορίζονται:
α) η ελάχιστη προκαταβολή ετήσιας αμοιβής τους,
β) το ποσό της εγγύησης που πρέπει να τους παρασχεθεί, και
γ) το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την πραγματοποίηση των συναλλαγών μέχρι την εκκαθάρισή τους, το οποίο θεωρείται επαρκές για την εξασφάλιση των απαιτήσεων.
4. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία διαπίστωσης παραβάσεων της παρ. 1.
5. Οι παρ. 1 έως 4 ισχύουν από την έναρξη ισχύος του παρόντος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ
enikonomia.gr