Αναταραχή στους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει μέγιστο όριο 40% στη φόρτιση προκειμένου να επιβιβάζονται σε πλοία της ακτοπλοΐας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της επικαιροποιημένης εγκυκλίου, στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά αυτοκίνητα θα πρέπει να καταγράφεται στο πλοίο το είδος του οχήματος και η θέση στην οποία σταθμεύει στο γκαράζ του πλοίου.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη εγκύκλιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποτέλεσαν τα φαινόμενα πυρκαγιάς από μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων σε μεταφορικά πλοία τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό.

Παρόλο που πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, ο κίνδυνος από μια τέτοια πυρκαγιά είναι τόσο μεγάλος που κρίθηκε απαραίτητο να ληφθούν μέτρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου εμπεριέχουν το συγκεκριμένο κίνδυνο της αυτοανάφλεξης. Η διαφορά είναι ότι λόγω του μεγέθους τους, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν θεωρητικά να προκαλέσουν τόσο έντονη φωτιά που είναι δύσκολο να κατασβηστεί.

Ο Κώστας Λακαφώσης, μηχανολόγος και αεροναυπηγός, μηχανικός, μίλησε στο LIVE NEWS για τον λόγο αυτής της απόφασης.

«Ο λόγος είναι η φωτιά στο αμπάρι του πλοίου. Η φωτιά από αυτά τα αυτοκίνητα σβήνει πιο γρήγορα. Χρειάζονται πολλά νερά και σε αυτό το κομμάτι του πλοίου είναι πιο δύσκολο να σβήσει η φωτιά».


Πηγή