Η σορός του Εμπραχίμ Ραισί εκτίθεται στην καρδιά του τεμένους του Ιμάμη Ρεζά, στην γενέτειρα του, Μασχάντ.

Το συγκεντρωμένο πλήθος οδύρεται την ώρα που προσευχές ακούγονται από μεγάφωνα.

Νωρίτερα, μια λαοθάλασσα πένθους αποχαιρετούσε τον Εμπραχίμ Ραϊσί.

Η νεκρική πομπή μεγαλύτερη από πέντε χιλιόμετρα. Ο κόσμος πλησιάζει το φορτηγό που μεταφέρει την σορό. Προσπαθεί να αγγίξει το φέρετρο του Ραϊσί καθώς περνά από τους δρόμους της γενέτειρας του, Μασχάντ.

Κρατούν φωτογραφίες του Εμπραχίμ Ραϊσί. Πετούν μαύρα μαντήλια σε αυτούς που είναι επάνω στο φορτηγό με την σορό. Εκείνοι τα ακουμπούν επάνω στο φέρετρο και τους τα επιστρέφουν.

Μαυροφορεμένες γυναίκες με δάκρυα στα μάτια χτυπούν το κεφάλι τους για να δείξουν τον θρήνο τους.

Οι τοπικές αρχές ρίχνουν νερό στο πλήθος που κάτω από τον καυτό ήλιο επί ώρες αποτίουν φόρο τιμής στο νεκρό ηγέτη τους.

Η μητέρα του Ραϊσί ανήμπορη να παραστεί στην κηδεία. Θρηνεί τον γιο της από το σπίτι της όπου μαζικά κόσμος σπεύδει να τη συλλυπηθεί.

Η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει συνεχώς βίντεο αφιερωμένα στη ζωή και το έργο του Ιμπραχίμ Ραϊσί. Η γενική εισαγγελία του Ιράν απαγόρευσε κάθε είδος διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος με αφορμή τον θάνατο του προέδρου.

Όμως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα βίντεο με Ιρανές που ζουν στο εξωτερικό οι οποίες δεν κρύβουν την χαρά τους. Όπως μία γυναίκα που έχασε έξι αδέλφια και τον γαμπρό της από το καθεστώς Ραϊσί ή μία κοπέλα που δέχτηκε μια σφαίρα στο μάτι κατά την διάρκεια βίαιης καταστολής διαδήλωσης.


Πηγή