H Ολυμπιονίκης βρέθηκε καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Χαμογέλα και πάλι» το πρωί της Κυριακής.

Αρχικά η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για την απόφασή της να μοιραστεί δημόσια την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας ανοίγοντας με παρρησία την πόρτα του κινήματος του #metoo στην Ελλάδα. Το παράδειγμα της Ολυμπιονίκης έδωσε το θάρρος και σε άλλες γυναίκες να «λύσουν» την σιωπή τους. Η ίδια ωστόσο λέει ότι δεν νιώθει ότι είναι σύμβολο.

«Ο λόγος που δεν νιώθω σύμβολο είναι επειδή καθημερινά συνειδητοποιώ πόση δύναμη έχουμε μέσα μας όλοι»

«Δεν νιώθω σύμβολο. Είμαι μια εργαζόμενη  μαμά με δύο παιδιά και είμαι ένας απλός άνθρωπος που κατάφερε κάποια στιγμή στην ζωή του να πάρει τη δύναμη και μίλησε για κάτι που με δυσκόλευε για πολλά χρόνια με στόχο να βοηθήσω κι άλλους. Ένα από τα βασικά που δυσκολεύει τους ανθρώπους να μιλήσουν είναι η σκέψη ”ποιος θα με πιστέψει;”. Ο λόγος που δεν νιώθω σύμβολο είναι επειδή καθημερινά συνειδητοποιώ πόση δύναμη έχουμε μέσα μας όλοι μας ως άνθρωποι. Απλώς όταν την επιστρατεύουμε μας βοηθάει να ξεπεράσουμε πράγματα τα οποία ενδεχομένως μας έχουν τραυματίσει. Μέσα από αυτή την διαδικασία μου στάθηκαν κι άνθρωποι που δεν ήταν μέσα στην οικογένεια μου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ασφάλειας μπόρεσα να μιλήσω και να σταθώ».

«Όταν μίλησα δημόσια για το #metoo  είδα πόσο η νομική διαδικασία κακοποιεί δευτερογενώς τα θύματα»

Ερωτώμενη πώς μπήκε η πολιτική στην ζωής της απάντησε ότι σε πολλές συλλογικότητες που συμμετείχε σε διάφορες φάσεις στην ζωή της κατέληγε να αναμιγνύεται με τα κοινά. «Πάντα στο πεδίο που είχα ασχοληθεί με ένοιαζε να είναι περισσότερο ισότιμο, να υπάρχει χώρος για όλους και να δίνει ισότιμες ευκαιρίες. Από την στιγμή που μίλησα και μπήκα πιο μέσα στην νομική διαδικασία που θα ακολουθήσει ένας άνθρωπος για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του είδα πόσο κακοποιούνται δευτερογενώς τα θύματα».

Και συμπλήρωσε: «Μέσα στις δικαστικές αίθουσες μερικές φορές ακούμε και τρελά πράγματα. Επίσης οι αποφάσεις βγαίνουν με πολύ αργό ρυθμό. Οπότε ένα θύμα είναι αναγκασμένο να διανύσει ένα τεράστιο Γολγοθά και μερικές φορές αποθαρρύνεται. Από ένα σημείο και μετά σκέφτηκα ότι αν έχω την δύναμη και μπορώ όντως να βοηθήσω να δημιουργηθούν διαδικασίες που λειτουργούν κι ανακουφίζουν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα πρέπει να το προσπαθήσω, κι αυτός είναι ο λόγος που μπήκα στην πολιτική».

«Για το ζήτημα της έμφυλης βίας έκανα προσπάθεια επικοινωνίας προς όλα τα κόμματα»

«Απευθύνομαι στους ανθρώπους που νιώθουν την ανάγκη ότι πρέπει να αλλάξει και να αλλάξει τώρα το θέμα της έμφυλης βίας . Μόνο μέσα από διαδικασίες και νομοθεσία που παράγονται στην Ευρώπη μπορεί να έρθει μια αλλαγή στην χώρα μας», ξεκαθάρισε η ίδια. Παράλληλα μοιράστηκε ότι μέσα από ένα ταξίδι της στην Ισλανδία είδε πώς σε ένα πρότυπο σύστημα αντιμετωπίζεται η έμφυλη βία.

Στους λόγους που την έφεραν στη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε η κα Μπεκατώρου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε μια δημοκρατική διαδικασία απευθυνόμενος στον κόσμο. Έχει σαν βάση του την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ίσα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, το ήθος. Είναι μια προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανανεώσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο εσωτερικό». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου για το ζήτημα της καταπολέμησης της έμφυλης βίας έκανε προσπάθεια προς όλα τα κόμματα, εκεί η ανταπόκριση από την κυβέρνηση ήταν περιορισμένη, σύμφωνα με την Ολυμπιονίκη, κι έτσι κινητοποιήθηκε ακόμα πιο πολύ.

«Ακούστε λίγο τι λέει ο κ. Κασσελάκης και θα καταλάβετε ότι έχει πολιτικό λόγο»

Ειδικά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη τόνισε η κα. Μπεκατώρου: «Ακούστε λίγο τι λέει ο κ. Κασσελάκης και θα καταλάβετε ότι έχει και πολιτικό λόγο και ότι η τοποθέτηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερή».

Για την απομάκρυνση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Εγώ – ως όφειλα – μίλησα και είπα ότι κάποια πράγματα εδώ πέρα δεν έχουν ειπωθεί με τον σωστό τρόπο. Από εκεί και πέρα δεν κίνησα κάποια διαδικασία και δεν θα το έκανα γιατί δεν λειτουργώ με αυτό τον τρόπο και στην ζωή μου. Ο κ. Παπανώτας δεν με πήρε ποτέ ένα τηλέφωνο να δει τι πραγματικά έχει συμβεί αλλά έβγαινε μέσω τηλεοράσεων κι έκανε δηλώσεις. Δεν λαμβάνω εγώ αποφάσεις μάσα στο κόμμα, είμαι μια συνυποψήφια. Αν βγω εγώ και πω κάτι κι αύριο θα έχει συνέπειες στην υποψηφιότητά μου δεν θα είμαι υπόλογη; δεν θα πρέπει να αναλάβω την ευθύνη; Γενικά υπάρχει μια ευθυνοφοβία».

Καταλήγοντας τόνισε: «Είναι σημαντικό να αλλάξει κάτι τώρα, όχι αύριο, γιατί γνωρίζουμε ότι κάποιες και κάποιοι κινδυνεύουν. Εγώ θα δώσω τον αγώνα μου με όλη την δύναμη και δεν πρέπει να το αφήσουμε στην τύχη του, όλοι να ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου».


Πηγή