Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιχειρούν ήδη με αμερικανικά όπλα MLRS HIMARS και M270 σε βάθος 30 χιλιομέτρων μέσα στη ρωσική ενδοχώρα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 13-14 εκτοξευτές.

Η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει την περιοχή του Μπέλγκοροντ, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής της Βερχόβνα Ράντα για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Γεγκόρ Τσέρνιεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ουκρανικός Στρατός ανέπτυξε MLRS HIMARS και κτυπά ρωσικούς στόχους σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Τσέρνιεφ είναι ο πρώτος Ουκρανός αξιωματούχος που επιβεβαίωσε τη χρήση δυτικών όπλων εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος. Ο βουλευτής εξήγησε πως ο Στρατός χρησιμοποιεί τους HIMARS για να χτυπά τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300 και S-400 που βρίσκονται στην περιοχή Belgorod.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν 10 πυραύλους HIMARS.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μετέφεραν 12 εκτοξευτές M270 MLRS 

Το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού Στρατού ανακοίνωσε ότι μετέφερε 12 εκτοξευτές M270 MLRS στην περιοχή του Χάρκοβο. Οι Ουκρανοί μεταφέρουν τα συστήματα αυτά για να πλήξουν τόσο με κατευθυνόμενους πυραύλους GMLRS όσο και με τακτικούς πυραύλους ATACMS ρωσικούς στόχους.

Συνεπώς, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αρχίζουν να κάνουν χρήση της άδειας  δυτικών χωρών για να χτυπούν το ρωσικό έδαφος με ΝΑΤΟϊκά όπλα.

Τα M270 μπορούν να εκτοξεύσουν ταυτόχρονα έως και 12 πυραύλους διαφορετικού διαμετρήματος. Η πρώτη παρτίδα αυτών των συστημάτων παραδόθηκε στο Κίεβο το καλοκαίρι του 2022.

Η ομάδα «Βορράς» μεταφέρει τον κύριο όγκο δυνάμεων στην περιοχή του Χάρκοβο – 300 απώλειες από κτύπημα Iskander-M 

Η διοίκηση της ρωσικής ομάδας δυνάμεων «Βορράς» άρχισε να μεταφέρει τις κύριες δυνάμεις της στην κατεύθυνση του Χάρκοβο.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, η ρωσική διοίκηση μεταφέρει μονάδες της 72ης Μεραρχίας μηχανοκίνητων τυφεκίων του 44ου Σώματος Στρατού.

Στην περιοχή του Βολτσάνσκ, οι μάχες μαίνονται στο εργοστάσιο αδρανών υλικών και σε ένα τετράγωνο πολυώροφων κτιρίων κατοικιών.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αντεπιτεθούν από το δάσος στην περιοχή του ποταμού Volchya. Υπήρξε σημαντική προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά της πόλης. Η συνολική προέλαση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση Volchansky ανήλθε στα 350 μέτρα.

Νωρίτερα, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έπληξαν το κέντρο αναψυχής στην πόλη Zmiev, στο Χάρκοβο με βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M. 

Η ουκρανική διοίκηση είχε προηγουμένως μεταφέρει εφεδρείες στην περιοχή αυτή προκειμένου να προετοιμάσει την αντεπίθεση της.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών και των τραυματιών δεν είναι γνωστός, αλλά εκείνη τη στιγμή στο κέντρο αναψυχής βρίσκονταν έως και 300 στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέντε αφίξεις πυραύλων καταγράφηκαν στο Ζμίεφ μετά τα μεσάνυχτα.



Πηγή