Το ρόδι περιέχει μια ουσία που βοηθά στην τόνωση της μνήμης και στην αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας

Η σχέση διατροφής και άνοιας θεωρείται πλέον δεδομένη και τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι το ρόδι, οι φράουλες και τα καρύδια μπορεί να βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μία ουσία που ονομάζεται ουρολιθίνη Α, μία ένωση που δημιουργείται από βακτήρια του εντέρου.

«Η μελέτη μας σε μοντέλα ποντικών με νόσο Αλτσχάιμερ δείχνει ότι η ουρολιθίνη Α, η οποία υπάρχει φυσικά στο ρόδι, μπορεί να μετριάσει τα προβλήματα με τη μνήμη και άλλες συνέπειες της άνοιας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Vilhelm Bohr, συνεργάτης καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Στους ασθενείς που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι το Αλτσχάιμερ, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να απομακρύνει τα αδύναμα μιτοχόνδρια, τα οποία συσσωρεύονται και βλάπτουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η ουτολιθίνη Α έχει αποδειχθεί ότι απομακρύνει τα αδύναμα μιτοχόνδρια από τον εγκέφαλο, αποκαθιστώντας έτσι τη γνωστική λειτουργία, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Alzheimer’s and Dementia.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πόση ποσότητα από τη συγκεκριμένη ουσία χρειάζεται για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

«Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε τίποτα οριστικό για τη δοσολογία, αλλά φαντάζομαι ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα ρόδι την ημέρα», ανέφερε ο Bohr.

«Ωστόσο, η ουσία είναι ήδη διαθέσιμη σε μορφή χαπιού και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή δοσολογία», πρόσθεσε.

Η ουτολιθίνη Α θα μπορούσε ιδανικά να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη νευρολογικών παθήσεων, σημείωσε επίσης.

«Το πλεονέκτημα που έχει μία φυσική ουσία είναι ότι ο κίνδυνος παρενεργειών είναι μικρότερος», είπε.

Με βάση τα «πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα» που διαφάνηκαν από τις δοκιμές σε ποντίκια, οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους.

Άλλες συνιστώμενες τροφές για την υγεία του εγκεφάλου είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα σε επαρκείς ποσότητες (τροφές πλούσιες σε Ω3 είναι ο σολομός, τα καρύδια, οι σπόροι chia, ο αλεσμένος λιναρόσπορος και το ελαιόλαδο), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μούρα και τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια).

Η σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα και η εκγύμναση του εγκεφάλου με διάφορες δραστηριότητες και μέσα από τη συμμετοχή στα κοινά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον μετριασμό των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ.

Φωτογραφία: iStock


Πηγή