Την αρχή έκανε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος με επιστολή του στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ζητά την επίσπευση της εκλογής ηγεσίας που θα πραγματοποιούνταν το 2025.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά ηγετικό και πολιτικό restart με τη σύγκλιση των κομματικών οργάνων μέσα στην επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αποφασιστεί εκλογή προέδρου μέσα στο 2024 και να ακολουθήσει το συνέδριο εντός του έτους.
«Δεν μπορώ να χωνέψω ότι το κόμμα Κασσελάκη κερδίζει το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να αποφασίσουμε το κεντρικό σύνθημα. Ή θα μείνουμε ΚΚΕ του κέντρου ή θα γίνουμε μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει τη ΝΔ».
Θέμα ηγεσίας με βαριές αιχμές για το εκλογικό αποτέλεσμα θέτει ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος ήρθε πρώτος σε σταυρούς στις ευρωεκλογές, ωστόσο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά πληροφορίες αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιάννης Μανιάτης.
«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη της, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».
Η επιστολή Κωνσταντινόπουλου σήκωσε κύμα δηλώσεων στελεχών και βουλευτών που ούτε λίγο ούτε πολύ τάσσονται υπέρ της επίσπευσης εκλογής ηγεσίας, με τον Παύλο Γερουλάνο να εκφράζει παράλληλα την έντονη ενόχληση του για τα περί ασυμμετρίας αττικής και περιφέρειας σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Η επιστολή του κ. Κωνσταντινόπουλου, όπως και κάθε συντεταγμένη πρόταση η οποία θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση του κόμματος, είναι καλοδεχούμενη. Το δικό μου προσωπικό μέλλον είναι το τελευταίο που με απασχολεί αυτήν την ώρα. Το πρώτο είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στα πόδια του».
«Εκφράζει μια αυθεντική αγωνία σε πολιτικό επίπεδο. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να πάμε ούτε σε μια παραλυτική εκκρεμότητα ούτε σε μια παρατεταμένη εσωστρέφεια», δήλωσε ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής ΠΑΣΟΚ.
Η ηγεσία ΠΑΣΟΚ κλείνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Η ηγεσία πάντως φαίνεται πως κλείνει την πόρτα στην πρόωρη εκλογή προέδρου, ενώ δεν λείπουν βουλευτές και στελέχη που ζητούν να πέσουν οι τόνοι της εσωστρέφειας.
«Θα πρέπει να αποφύγουμε την κρίση ηγεσίας με όρους πολιτικού θρίλερ αυτό είναι το πιο εύκολο. Θα πρέπει να αποφύγουμε την κρίση ηγεσίας», είπε ο Δημήτρης Μάντζος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ.
«Πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση και όχι ανθρωποφαγία και όχι προσπάθεια επίρριψης ευθυνών», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά τα σενάρια της επόμενης μέρας, τα πρόσωπα που ενδέχεται να μπουν στην κούρσα για την επόμενη μέρα είναι οι: Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.
Από την άλλη, στελέχη που στοιχίζονται πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη αναφέρουν ότι όλο αυτό ήταν προσχεδιασμένο και οι αποφάσεις ενέχεται να ήταν ειλημμένες ασχέτως αποτελέσματος.
«Κλείνει το μάτι» σε ΠΑΣΟΚ ο Κασσελάκης για συνεργασία
Διεργασίες συνεχίζονται και στην Κουμουνδούρου με τον Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει τώρα ανοιχτός σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση νομοθετικών προτάσεων και πρωτοβουλιών.
«Υπάρχουν μερικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ. Κάνω δημόσια την πρόσκληση και στις δύο ομάδες να συνεργαστούν σε προτάσεις νόμου εφόσον το επιθυμούν. Νομίζω ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πως να επικοινωνήσει με το γραφείο μου».
Δεν έλειψε ωστόσο και νέο εσωκομματικό επεισόδιο. Αυτή τη φορά ο στέφανος Κασσελάκης έδειξε την έξοδο στον Διονύση Τεμπονέρα μετά την πρότασή του για κοινό συντονιστικό όργανο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς.
«Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κάποιος δεν εκφράζεται από αυτό που χτίζουμε, δικαίωμά του ή της να επιλέξει άλλη πορεία».
«Ήμουν πολλά χρόνια πριν και θα παραμείνω και μετά τον Στέφανο Κασσελάκη», ήταν η απάντηση του κ. Τεμπονέρα.
Την ίδια ώρα, Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος το πάνε ένα βήμα παραπέρα, καθώς αναμένεται να καταθέσουν πρόταση στην πρώτη συνεδρίαση των οργάνων, για δημοψήφισμα με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει στη δημιουργία νέου μεγάλου φορέα της κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή όλων των προοδευτικών κομμάτων.
Πηγή