Τους οικολογικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας για τον κλιματισμό των κατοικιών εν μέσω καύσωνα προκειμένου να μην πληρώνουν πολλά χρήματα οι πολίτες εξήγησε σήμερα ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας στο MEGA.
«Υπάρχει ένας γενικός κανόνας για τον χειρισμό των κλιματιστικών τον οποίο καλό είναι να τον ακολουθούμε προκειμένου να πετύχουμε και κάποια εξοικονόμηση ενέργειας άρα και εξοικονόμηση χρημάτων. Θα πρέπει να σετάρουμε την θερμοκρασία του χώρου σε τέτοια θερμοκρασία ώστε η διαφορά της από την εξωτερική να μην υπερβαίνει τους 10 βαθμούς».
Και συνέχισε λέγοντας πως « την ανώτατη θερμοκρασία που μπορεί να βάλει κανείς σε ένα κλιματιστικό είναι στους 27 βαθμούς με 28 βαθμούς . Η πιο ενδεδειγμένη θερμοκρασία είναι 25 βαθμούς με 26 βαθμούς. Και θα σας πω γιατί: Εάν η θερμοκρασία η εξωτερική υπερβαίνει τους 40 βαθμούς που είναι καύσωνας καλό είναι να συνδυάσουμε την ταυτόχρονη λειτουργία του κλιματιστικού με έναν ανεμιστήρα αριστερόστροφος οροφής. Διότι με αυτό το πράγμα πετυχαίνουμε το εξής: Όπως περιστρέφεται ο ανεμιστήρας αριστερόστροφα ανασηκώνει τον βαρύ ψυχρό αέρα από το δάπεδο του δωματίου προς τα πάνω και ο πολίτης έχει την αίσθηση ότι η θερμοκρασία είναι 3 βαθμούς κάτω από την πραγματική θερμοκρασία του χώρου».
Επίσης είπε πως « για κάθε έναν βαθμό κάτω από τους 26 βαθμούς θερμοκρασίας αιρκοντίσιον αυξάνεται η κατανάλωση του ρεύματος κατά 8% με 10% . Δηλαδή εάν κατεβάσει κάποιος την θερμοκρασία του αιρκοντίσιον 3βαθμούς κάτω από τους 26 βαθμούς κελσίου η επιβάρυνση είναι 25% με 30%. Εάν δεν υπάρχει ετήσια συντήρηση των κλιματιστικών δεν έχουμε πλέον κανένα ενεργειακό όφελος .Καλό είναι μια φορά τον χρόνο να καθαρίζουμε τα φίλτρα των κλιματιστικών».
Από την πλευρά του ο τεχνικός κλιματιστικών και ιδιοκτήτης καταστήματος, Κωνσταντίνος Αντώνογλου εξήγησε πως «το φρέον δεν το αλλάζουμε. Δεν είναι κάτι το οποίο αλλάζει καθώς το ελέγχει ο τεχνικός. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται πολύ καλή συντήρηση στα κλιματιστικά γιατί έτσι αποδίδουν καλύτερα και έχουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας» Πρέπει να καθαρίζουμε και μόνοι μας τα φίλτρα που έχει η κάθε συσκευή. Συγκεκριμένα πρέπει να το κάνουμε αυτό κάθε μήνα αν είναι δυνατόν. Και το κλιματιστικό θα πρέπει να δουλεύει στους 26 βαθμούς ».
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
Αναλυτικά το MEGA παραθέτει τους έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας για τον κλιματισμό κατοικιών:
Δροσίζομαι χωρίς να πληρώνω ρεύμα
Παθητικός Δροσισμός
- Κατεβάζουμε τέντες και ρολά ή κλείνουμε παντζούρια παραθύρων που βρίσκονται σε Ν,ΝΔ,ΝΑ τις μεσημεριανές ώρες μέχρι την δύση του ηλίου
- Ανοίγουμε όλα τα κουφώματα και κυρίως τα διαμπερή για μιάμιση ώρα κατά τις νυχτερινές ώρες
- Τοποθετούμε θερμοανακλαστικές – αντιηλιακές μεμβράνες στα τζάμια των παραθύρων που έχουν Ν, ΝΑ, ΝΔ προσανατολισμό
- Γεμίζουμε τις βεράντες μας με γλάστρες από παχύφυλλα φυτά για να βοηθήσουμε την αδιαβατική ψύξη
- Καταβρέχουμε τις απογευματινές ώρες τις βεράντες μας ώστε να βοηθήσουμε την εξατμιστική ψύξη
- Δεν τοποθετούμε ποτέ τα κλιματιστικά μηχανήματα πλησίον σε συσκευές που παράγουν θερμότητα και όταν λειτουργούν πάντα έχουμε όλα τα ανοίγματα κλειστά
- Αλλάζουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λαμπτήρες τεχνολογίας led
Κλιματίζομαι με λίγα χρήματα
Ενεργητικός Δροσισμός
- Ρυθμίζουμε την επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου από το κοντρόλερ του κλιματιστικού στους 26℃
- Για κάθε 1℃
Α. Κόστος ρεύματος για λειτουργία παλαιού τύπου κλιματιστικού
Το κόστος ρεύματος κλιματιστικού παλιάς τεχνολογίας 9.000 Btu, 12ώρες/μέρα:
- Τον Ιούνιο του 2023 η μέση τιμή ρεύματος ήταν στα 13,36 ευρώ ΚWh με κατανάλωση 430 KWh → 57,44 ευρώ
- Τον Ιούνιο 2024 η μέση τιμή ρεύματος είναι στα 15,05 ευρώ ΚWh με κατανάλωση 430 KWh → 64,71 ευρώ
Β. Κόστος ρεύματος για λειτουργία νέου τύπου κλιματιστικού
Κόστος ρεύματος κλιματιστικού νέας τεχνολογίας 9.000 Btu, 12ώρες/μέρα:
- Τον Ιούνιο 2023 η μέση τιμή ρεύματος ήταν στα 13,36 ευρώ ΚWh με κατανάλωση 275 KWh → 36,74 ευρώ
- Τον Ιούνιο 2024 η μέση τιμή ρεύματος είναι στα 15,05 ευρώ ΚWh με κατανάλωση 275 KWh → 41,38 ευρώ.
enikonomia.gr