«Οδηγηθήκαμε σε αξιοσημείωτη πτώση των ποσοστών»
«Έχει γίνει μια πρώτη, πολύ βασική αξιολόγηση από τον πρωθυπουργό, γιατί πράγματι οδηγηθήκαμε σε μια πράγματι αξιοσημείωτη πτώση των ποσοστών», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης.
«Έχει γίνει μια πρώτη ανάλυση γιατί οδηγηθήκαμε εκεί. Και τα ζητήματα της ακρίβειας και τα ζητήματα της φορολόγησης και άλλα ζητήματα τα οποία πίεσαν και τη δική μας παράταξη και τον δικό μας κόσμο, είναι ζητήματα τα οποία από εδώ και πέρα πρέπει να τα εντοπίσουμε ακόμα περισσότερο».
«Προφανώς είναι η εφαρμογή των πολιτικών. Πολλές φορές μπορεί μια πολιτική να μην εφαρμόζεται με τον σωστό τρόπο. Αυτά θα τα συζητήσουμε. Η στόχευσή μας είναι να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και να μειώσουμε τα βάρη, τη φορολογία. Και εκεί έχουμε να κάνουμε αρκετά περισσότερα», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη:
«Έχουμε κάνει αυξήσεις στο εισόδημα των πολιτών μετά από 14 χρόνια που ήταν ‘παγωμένοι’, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα, βλέπουμε όμως ότι θέλει περαιτέρω έμφαση και εγρήγορση, γιατί αυτό ήταν το μήνυμα που πήραμε από τις κάλπες, πέρα όλων των άλλων, και εκεί θα εξειδικεύσουμε τη δική μας δουλειά».
«Η ΝΔ και σε αυτές τις ευρωεκλογές, δεν είναι αποτέλεσμα που οφείλουμε να αυτομαστιγωνόμαστε, με την έννοια ότι οι δύο βασικοί αντίπαλοι δε συναθροίζουν καν τα ποσοστά της ΝΔ. Από τη μία δεν αυτομαστιγωνόμαστε, από την άλλη όμως δεν μπορούμε να μην δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Αυτό που λέμε είναι ότι εντοπίσαμε τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε αυτήν την αξιοσημείωτη πτώση και πώς αναστρέφουμε γρήγορα αυτήν την κατάσταση», επισημαίνει.
«Η ακρίβεια είναι αυτό που πιέζει πάρα πολύ, να δούμε τι θα κάνουμε με την περαιτέρω μείωση των βαρών και σε όλους τους άλλους τομείς», καταλήγει.
«Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε»
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, σημειώνει:
«Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε αλλά από την άλλη όμως δε θεωρείται και ήττα δεδομένων των συνθηκών, και αυτό δεν είναι μια δικαιολογία. Όταν ένα κόμμα προέρχεται από μια σοβαρή διάσπαση πριν λίγους μήνες, είναι λογικό να πούμε ότι δε θεωρείται ήττα με την έννοια της ήττας».
Σχετικά με τις σκέψεις για συνεργασία με άλλα κόμματα, αναφέρει:
«Οι συνεργασίες δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε μία εβδομάδα, γίνονται σιγά σιγά. Η πρώτη πρόταση έγινε, την έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης. Έχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου που αφορούν την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, το φορολογικό νομοσχέδιο. Νομίζω ότι με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με την Πλεύση Ελευθερίας μπορούμε να συνεννοηθούμε σε επίπεδο Κοινοβουλίου καταρχήν, και από εκεί και πέρα θα δείξει κατά πόσο αυτή η συνεργασία μπορεί να προχωρήσει».
«Η δουλειά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταθέτει προτάσεις και να τις φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο», καταλήγει.
«Αυτή η συζήτηση δε βοηθάει»
Για τις φωνές που θέλουν αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο βουλευτής του κόμματος, Φραγκίσκος Παρασύρης, υπογραμμίζει:
«Δυστυχώς όλη αυτή η εσωστρέφεια, όλες αυτές οι δηλώσεις που γίνονται γύρω από το τι πρόκειται να γίνει στο ΠΑΣΟΚ, ανακυκλώνουν μια συζήτηση μέσα στα εσωτερικά ζητήματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ και ο μεγαλύτερος κερδισμένος από αυτήν τη συζήτηση προφανώς είναι η Νέα Δημοκρατία, σε πρώτο χρόνο, και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του που εδώ και 5 χρόνια τρώει το πρώτο του ράπισμα από τον ελληνικό λαό. Συνεπώς, όλη αυτή η συζήτηση δε βοηθάει στον μεγάλο στόχο που είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και σε δεύτερο χρόνο σε σχέση και με τα αποτελέσματα και τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Αναφέρομαι σε μία κατάσταση και σε μία συζήτηση η οποία γίνεται όλο το προηγούμενο διάστημα, η οποία προφανώς για το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ο στόχος οποίος είχε τεθεί αλλά δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ένα κακό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τη ΝΔ η οποία βρέθηκε 13 μονάδες κάτω από το αποτέλεσμα των περσινών εκλογών και σε σχέση με τον ομολογουμένο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακυκλώνουμε μία συζήτηση εσωστρέφειας μέσα στο ΠΑΣΟΚ, η οποία, παρά την αύξηση των ποσοστών σε σχέση και με πέρυσι, είναι μία συζήτηση η οποία δεν κάνει καλό».
«Η εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει και ο πρόεδρος να καταθέσει μια πρόταση αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, που δε δόθηκε ο χρόνος τα τελευταία δύο έτη διότι είχαμε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν οργανώθηκαν όπως έπρεπε οι τομείς δράσης και οι τομείς της πολιτικής έτσι ώστε να μπορεί να αναμεταδίδεται το μήνυμα από την κορυφή προς τα μέλη του κόμματος και έπειτα στην κοινωνία με έναν τρόπο αδιαμεσολάβητο», συμπληρώνει.
«Ανάγκη αυτοκριτικής από τους πάντες»
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, το στέλεχος της «ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ», Πάνος Σκουρλέτης, λέει:
«Ο κόσμος δεν ‘αγοράζει’ γενικώς και αυτό αποτυπώνεται με τη χωρίς προηγούμενο μείωση της συμμετοχής, με την τεράστια αποχή. Αυτό θέτει εκ των πραγμάτων ένα θέμα πολιτικής νομιμοποίησης προς τους πάντες. Αυτό είναι τραγικό για την τρίτη ελληνική Δημοκρατία. Πάνω σε αυτό, υπάρχει ανάγκη αυτοκριτικής από τους πάντες».
«Δεν είναι μόνο ότι δεν απαντώνται τα προβλήματα, αλλά δεν υπάρχει και μια προοπτική σε αυτήν τη χώρα. Έχουμε μια κοινωνία μπλοκαρισμένη. Αυτό επιβάλλει προς τους πάντες μια αυτοκριτική για τα πεπραγμένα τους και να τεθούν τα ζητήματα του περιεχομένου της πολιτικής. Αυτό που γίνεται τώρα είναι μια συζήτηση που βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Έχουμε ακούσει διάφορα σχήματα συνεργασίας ή όχι στο όνομα της ενιαίας κεντροαριστεράς. Δεν υπάρχει ενιαία κεντροαριστερά», συμπληρώνει.
Όπως λέει ο ίδιος:
«Όταν μιλάμε για τον χώρο της κεντροαριστεράς θα πρέπει να μιλάμε και για τα δύο συνθετικά. Και για το κέντρο και για την Αριστερά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ο οποίος φαινομενικά θα αθροίσει δυνάμεις, αλλά θα στερείται τελικά έμπνευσης και πρότασης, αν δεν ξεκινήσουμε από τα προβλήματα».
«Ο κ. Κασσελάκης λειτουργεί σαν τους προέδρους των ποδοσφαιρικών ομάδων όπου στη λογική του οπαδισμού πρέπει να βρίσκει έναν αντίπαλο. Έτσι κυβερνά το κόμμα του», καταλήγει.
Πηγή