Πύρινη κόλαση στο Άνω Δασκαλειό Κερατέας.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ η φωτιά που ξεσπά σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια παίρνει γρήγορα διαστάσεις και σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Η νύχτα γίνεται μέρα και οι πύρινες γλώσσες είναι ορατές από τη Λεωφόρο Λαυρίου προκαλώντας πανικό.

Έντρομοι οι κάτοικοι στο Άνω Δασκαλειό με λάστιχα προσπαθούσαν να σώσουν το βιός τους μέχρι να φτάσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Λίγα λεπτά μετά μήνυμα του 112 ηχεί στα κινητά τους προκειμένου να εκκενώσουν προς Κερατέα.

Στο σημείο της φωτιάς φτάνουν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες με 4 πεζοπόρα τμήματα και 38 οχήματα και ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για εμπρησμό καθώς την ώρα που μαινόταν η μεγάλη φωτιά στο Δασκαλειό, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων πάνω στη λεωφόρο υπήρξε και δεύτερη εστία.

«Πολύ δύσκολη φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 10 το βράδυ ήταν σίγουρα εμπρησμός το λέμε με πλήρη ευθύνη γιατί όταν πηγαίναμε στη φωτιά που δεν εκδηλώθηκε δίπλα στο δρόμο από τσιγάρο ήταν 100 μέτρα εσωτερικά κινδύνευσαν σπίτια οι φλόγες τα «αγκάλιασαν». Τέσσερα χιλιόμετρα πριν είχε μπει φωτιά στη νησίδα και την προλάβαμε και τη σβήσαμε. Προφανώς αυτό έγινε για αντιπερισπασμό για να πάνε οι δυνάμεις στη μεγάλη φωτιά», είπε ο Δημήτρης Λουκάς.

Η επόμενη μέρα στάχτες και αποκαΐδια μία ανάσα από τα σπίτια.

Σε ανάρτησή του ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε: «120 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 4 ομάδες δασοκομάντος και πλήθος εθελοντών πυροσβεστών με υδροφόρα οχήματα κατάφεραν μέσα στη νύχτα, και χωρίς να έχουν την πολύτιμη συνδρομή των εναέριων μέσων, να περιορίσουν τη φωτιά στην Κερατέα μέσα σε μόλις 1 ώρα».

Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, με τα σπίτια των πολιτών να γλιτώνουν από τη μανία της φωτιάς την τελευταία στιγμή.

Τα πύρινα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη

Συνολικά ξέσπασαν 41 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι φωτιές είναι οριοθετημένες χωρίς να εφησυχάζονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένοντας παράλληλα σε επιφυλακή για περίπτωση αναζωπύρωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Πηγή